Bildpoesi på Black Door Gallery


Posted 5 månader sedan in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Första gången Maja Kristin Nylander ställde ut på Black Door Gallery var hösten 2013. Året efter utsågs utställningen ”Vi är romer” på Göteborgs stadsmuseum, med Majas fotografier, till Årets utställning av Sveriges museer. Den 18 november har hennes nya utställning ”Atletskvinnans dotter” premiär.

 

”Atletskvinnans dotter” är en fortsättning på den förra utställningen, ”Häst min bror”, och i ett pressmeddelande beskriver Black Door Gallery Maja och hennes konstnärsskap så här:

Maja Kristin Nylanders styrka är att hon arbetar med hela det fotografiska spektrumet. Hon har gjort viktiga och prisade dokumentära arbeten kring utanförskap och etnicitet, inte minst om romernas situation och identitet. Men hon är dessutom en bländande bildpoet. Hennes bildvärld får en extra laddning genom de beslöjande ”tidshinnor” av teknisk natur som hon experimenterar med. Ett tydligt avläsbart sedimentärt motstånd mot mediets förmenta genomskinlighet, förtätar stämningen i varje enskild bild.
Det handlar om starka berättelser uttryckta som visuell poesi. Varje bild är ett öppet tilltal till betraktaren, och samtidigt en tydlig subjektiv resa in i henne själv. Det är bilder som är starkt personliga men för oss andra helt mottagliga genom det effektiva och övertygande bildspråket.
 Man känner snabbt igen hennes syntax av överlagringar, bildfragment som återkallar den personliga erfarenheten, minnesskärvorna och känslorna. Ibland anar man en däld av mörk förtvivlan i själens inre landskap. Ett vemod med stråk av den kyla livets villkor helt plötsligt kan bestå oss. Hon påkallar närmast friktionsfritt det som bottnar i en allmänmänsklig erfarenhet. Resultatet är bilder som angår oss. De lockar just för sitt vackra tilltal, men de ger oss samtidigt livgivande erfarenhetsdoser av hur det är att vara en kännande människa.

Utställningen ”Atletskvinnans dotter” pågår fram till den 16 december på Black Door Gallery på Järntorgsgatan.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.