Bläck eller blod


Posted 2018-01-07 in Kultur

Teateråret för Örebro Länsteater börjar bland annat med musikal. Den 27 januari är det nämligen premiär för ”Bläck eller Blod” med Anders Ekborg i huvudrollen.

 

I musikalen ”Bläck eller blod” befinner vi oss handlingsmässigt i Sverige och året är 1789. Gustav III skräms av den franska revolutionen. Han drar in tryckfriheten och gör sig enväldig som kung, vilket får den rasande adeln att kräva republik. Förvisad till sitt slott i Skåne gör den upproriske baronen Macklean sin egen svenska revolution: medeltida livegenskap byts mot skolor och ett modernt jordbruk. Men löftena om frihet och jämlikhet sätts på prov när husan Kajsa blir kär i både förnyelsen och den unge magistern Samuel. Och baronens släkting Ribbing vill ha hjälp att mörda kungen.

”Bläck eller blod” är en nyskriven musikal av succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg. Uppsättningen innehåller 30 nyskrivna låtar och en ensemble om elva skådespelare och musiker som tar oss tillbaka till tiden när Sverige skulle dras in i Upplysningens tidevarv.

I rollen som Macklean ser vi Anders Ekborg. Denne Rutger Macklean har funnits i verkligheten och var friherre, militär och politiker och republikan. Som 40-åring ärvde han godset Svaneholm i Skåne där han införde både folkskola (50 år innan det infördes i övriga Sverige) och godsets 7 000 tunnland mark delades bland annat upp i 75 hemmansdelar om vardera 40 tunnland. Rutger Maclean fanns även med i turerna runt mordet på Gustav III.

På Svaneholm finns det idag ett museum i det som kallas Macleanrummet. Här finns bland annat en utställning om hans liv, hans skrivbord, porträtt och en del av hans 700 volymer stora bibliotek med böcker om den franska revolutionens idéer och jordbruk.

Anders Ekborg är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg och han debuterade som operasångare i musikalen ”Zorba” på Östgötateatern 1986. Under åren har det blivit såväl musikalroller som deltagande i Melodifestivalen och filmroller. Genombrottet kom 1995 när han gjorde rollen som Karl-Oskar i musikalen ”Kristina från Duvemåla”.

”Bläck eller blod” har premiär 27 januari och det finns i skrivande stund föreställningar fram till och med 24 februari.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.