Böckerna du borde ha läst 2016


Posted 2016-12-29 in Kultur

Egentligen hade jag tänkt inleda den här texten med att deklamera vilket fantastiskt bokår 2016 har varit; problemet är bara att varje år är ett fantastiskt bokår. Vi hinner bara inte med att läsa hela det ofantliga utbudet som presenteras för oss årligen. Ett lyxproblem som endast kan omfamnas genom att läsa så mycket som det är mänskligt möjligt — här är några böcker som kan få dig en bit på traven.

 

Välkommen till Amerika
Linda Knausgård
Modernista, 96 s.

Linda Knausgårds (ja, gift med den litterära giganten Karl Ove) Välkommen till Amerika blev nominerad till Augustpriset 2016, och det med fog. För det är inte lätt att berätta en mörk historia och lämna ett avtryck på under hundra sidor.

 

 

 

 

En droppe midnatt
Jason Diakité & Jesper Waldersten
Albert Bonniers förlag, 309 s.

För det svenska folket är han känd som Timbuktu, och har karriären igenom hyllats för sina raptexter och pionjärdoftande gärning för svensk hiphop. Sedan flytten till Harlem har han däremot kommit hem till sin pappas hemvist och börjat rota i sin familjehistoria som via Lund och Harlem börjar i den amerikanska södern och tiden för slaveriet.

 

 

 

Om vintern
Karl Ove Knausgård
Norstedts, 275 s.
Översättning: Staffan Söderblom

Det kan tyckas lite märkligt att ha med två Knausgårds på en årsbästalista, men har de skrivit två av årets bästa böcker kan jag icke annat göra än omfamna det. Knausgårds Om…-serie är bland det bästa som utgivits, och inte bara i år.

 

 

 

Astrid Lindgren
Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aito
Modernista, 112 s.
Översättning: Elisabet Fredholm

Bjorvands skickliga berättande tillsammans med Aitos fantastiska illustrationer skapar i kombination en läsupplevelse och fest för ögat som tveklöst kan uppskattas av vuxna liksom barn. En framtida klassiker som har en given plats i varje barnrum.

 

Mitt första liv
Bodil Malmsten
Modernista, 240 s.

Här berättar en av våra mest omtyckta poeter och författare om en för omväxlings skull oerhört lycklig och ljus barndom. Hon växte upp i en by i mitten av de norrländska fjälltrakterna; boken tar oss igenom den bekymmersfria tiden, ända in i Malmstens ungdom i London och Vällingby.

 

 

 

Mannen i det höga slottet
Philip K Dick
Bakhåll, 256 s.
Översättning: Eva Gabrielsson

Det science fiction-vänliga förlaget Bakhåll har tagit ansvar för att föra in Philip K Dicks fantastiska romaner i det svenska litterära sammanhanget, och i år gavs Mannen i det höga slottet, länge ansedd som Dicks bästa verk. Porträtterar en fasansfull parallell verklighet där de Allierade förlorat andra världskriget.

 

 

Elon Musk — Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid
Ashlee Vance
Albert Bonniers Förlag, 392 s.
Översättning: Manne Svensson

Elon Musk har storslagna planer för framtiden där människans utveckling står i fokus. Planeringen för koloniseringen av Mars, Teslas hypersnabba framsteg och Musks allmänna optimism för framtiden blir till en riktigt bladvändare.

 

 

Tripprapporter
Tone Schunnesson
Norstedts, 174 s.

I en av höstens mest hyllade böcker Tripprapporter tog Tone Schunnesson ett hårt grepp om språket och gjorde precis vad hon ville med det. Ett slags stream-of-consciousness ställt mot en mörk, drogtyngd period i Thailand var precis det vi behövde.

 

 

 

Glöm mig
Alex Schulman
Bookmark Förlag, 254 s.

Kanske den bästa boken som gavs ut under hela 2016. När vi intervjuade Schulman i samband med bokens utgivning sa han att, ”Skynda att älska var syrerik och Glöm mig var syrefattig. Därför var nog Glöm mig svårast, det var knappt så att jag fick luft när jag skrev den.”

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.