Bus eller godis – skräckfilmens tid är här

Text: Rebecca Unnerud
Posted 2018-09-30 in Kultur, Nöje

kanske ett fönster från en skräckfilm

Halloween är skräckfilmstider vilket även syns på bioreportoaren där ”The Nun” och ”Venom” rullar för fullt och ”Halloween” snart har premiär (19 oktober). Totally Örebros Rebecca Unnerud har en förkärlek för skräckfilm/rysare och listar här sina 10 favoritfilmer i genren.

 

Psykologiskt knäckande

 

Funny Games (1997 och 2007)
En av mina absoluta favoriter i genren, såväl den amerikanska remaken som det tyska originalet. Det handlar om en familj som anländer till sitt sommarställe i en lantlig idyll när två unga, till synes trevliga, män dyker upp. Det är en mörk och provocerande historia om omotiverad ondska som gör det hela mycket otäckare.

The Strangers (2008)
Ett ungt par stannar i ett isolerat sommarhem och får en tidig morgon besök av maskerade främlingar. En handling och ett koncept som har gjorts många gånger tidigare men den här ”home invasion”-rysaren sticker ut med många vändningar och bra skådespeleri av Liv Tyler.

Lida (1990)
Annie Wilkes, spelad av mästerliga Kathy Bates, hjälper en framgångsrik författare när han råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden. Hennes hemtrevliga stuga förvandlas snabbt till ett mardrömslikt fängelse. Den närvarande otryggheten är minst sagt knäckande filmen igenom. Baserad på en Stephen King-roman.

 

 

Klassikerna

The Shining (1980)
En episk film baserad på Stephen Kings roman om rädslan att mördas av den som borde älska och skydda dig. Det är inte bara historien och Jack Nicholsons skådespeleri som bidrar till stämpeln som skräckens mästerverk utan även alla fantastiska miljöer och detaljer på det isolerade hotellet.

Rosemarys baby (1968)
När Rosemary (Mia Farrow) blir gravid börjar hennes drömmar bli kusligt verkliga och hon börjar misstänka att hon är offer för en djävulsk komplott. Såhär 50 år senare är det fortfarande en av de bästa skräckfilmerna och konspirationsrysarna med sin hotfulla och otäcka stämning.

Scream (1996)
En modern odödlig kultfilm som är en av historiens bästa slasher-skräckfilmer. ”Scream” kombinerar skräck, humor och trams på ett perfekt sätt. Som filmnörd jublar jag åt alla referenser till annan populärkultur (inte minst nästa film på listan).

Alla helgons blodiga natt (1978)
John Carpenter och hans maskbeklädda psykopat i ”Alla helgons blodiga natt” är nostalgi på hög nivå. Jamie Lee Curtis är fantastisk i huvudrollen, musiken är fulländad och historien är oerhört intensiv med ett nervigt klimax.

 

Nya godbitar

Get Out (2017)
”Get Out” är helt klart en av de bästa filmerna i genren under de senaste åren. Den har allt; det vill säga bra skådespeleri, snygga miljöer och ett komplext manus med smart mix av skräck, thriller, humor och samhällsdrama. Filmen vann välförtjänst en Oscar för sitt originalmanus.

10 Cloverfield Lane (2016)
Jag gillar inte slutet men fram tills dess älskar jag denna klaustrofobiska thriller/skräckfilm om en tjej som har varit med om en bilolycka och vaknar upp i en källare. Det är ett mycket obehagligt och välgjort kammarspel med en mästerlig John Goodman som ”räddaren”.

A Quiet Place (2018)
I en post-apokalyptisk värld lever en familj i total tystnad av rädsla för ett övernaturligt väsen som attackerar vid ljud. En underbar premiss och snygg, spännande och välspelad skräckfilm med det gifta paret Emily Blunt och John Krasinski.

 

Tio andra favoriter som inte bör missas: Psycho, Barnhemmet, The Ring, It follows, DET, Alien, Eden Lake, Hereditary, The Mist, Exorcisten.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.