Charlotte Perrelli – flickan från Småland

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2019-02-04 in Kultur, Musik, Nöje

Flickan från Småland

Hon började som sångerska i dansbandet Bengt-Ingvars och sedan har resan fortsatt i band som Kendix och Wizex till deltagande i Melodifestivalen och en mycket framgångsrik solokarriär. Nu är Charlotte Perrelli aktuell med en självbiografi och turné. Totally Örebro har träffat henne för att prata musik och karriär.

 

Allt började i Hovmantorp 1974. Då föddes Anna Jenny Charlotte Jensen Nilsson och hon växte upp i Kåramålatorp söder om Hovmantorp i närheten av Linneryd i mörkaste Småland.

 

Som nioåring såg hon Carola vinna Melodifestivalen med låten ”Främling” och det var då Charlotte bestämde sig för att bli sångerska.

– Jag började sjunga i kör som sexåring och spela gitarr som tioåring. När jag var fjorton undervisade jag nybörjare i gitarr. Musiken har liksom alltid funnits där och jag har alltid vetat att jag ville syssla med musik, säger Charlotte när vi samtalar om hur allt en gång började.

 

Gitarr?

– Jepp! Jag är ingen virtuos, men jag klarar av att kompa mig själv och så spelar jag lite brukspiano. Inte så bra att jag vill uppträda med det, men jag skriver låtar med hjälp av pianot.

 

Så inget Jimi Hendrixsolo på guran?

– Nej, nej. Herregud. Det kan jag inte. Jag kan kompa och brukar ibland göra det när jag uppträder. Det är inte så ofta, men det händer.

Karriären började i dansbandet Bengt-Ingvars. Hennes far hade hört en efterlysning på lokalradion att ett band sökte en sångerska.

– Det var så det började. Han tyckte det kunde vara en bra erfarenhet och jag ville sjunga. Det var där jag lärde mig grunden för det här yrket. Långa resor och mycket väntan.

Efter fem år i det bandet blev hon engagerad av dansbandet Kendix och två år senare blev Charlotte sångerska i Anders Engbergs. 1997 lämnade hon det bandet för att bli sångerska i Wizex. 1999 kom så det stora genombrottet med en vinst i Melodifestivalen med ”Take me to your heaven” och samma år lämnade hon även bandet för att bli soloartist.

 

Blir det något mer deltagande i Melodifestivalen? Senaste gången var 2017.

– Man ska väl aldrig säga aldrig, men just nu känns ett deltagande väldigt långt borta. Allt beror dock på vilken låt som presenteras. Skulle allt falla på plats med en riktigt bra låt, så ja, då får jag ta ställning till ett deltagande då.

Fram till 2003 hette Charlotte Nilsson i efternamn. Hon gifte sig då med Nicola Ingrosso och de valde att ta det gemensamma efternamnet Perrelli, efter Nicolas mammas flicknamn. Äktenskapet varade till 2008 och efternamnet har blivit något av Charlottes varumärke.

Karriären har varit fylld av idel framgångar. Nio soloplattor, turnéer både i Europa, Japan och på Nya Zeeland, hon har spelat Belle i musikalen Skönheten och odjuret och gjort huvudrollen i musikalen Evita, deltagit fyra gånger som artist i Melodifestivalen och två gånger som programledare.

 

Vad finns kvar att göra på bucketlisten?

– Jag tycker jag har mycket kvar än som jag skulle vilja göra. Högst upp på önskelistan finns en drömroll i en musikal. Jag vill inte avslöja vilken musikal, då kanske jag inte får rollen när och om den dyker upp. Sedan vore det kul med fler uppdrag som programledare i tv.

Just nu är Charlotte Perrelli aktuell med en nysläppt bok – ”Flickan från Småland” – som är en självbiografi och som berättar om hela hennes liv fram till idag. Både vad det gäller karriär och privatliv.

– Jag valde att skriva den här boken nu och inte senare i livet. Felet många gör, som jag ser det, är att skriva sin självbiografi när karriären är över och de själva är i typ 70-årsåldern eller äldre. Jag valde att göra så här och när det fortfarande finns fans som gillar det jag gör. Sedan kanske jag skriver någon mer självbiografi senare i livet, det vet man aldrig. Nu har jag valt att göra så här.

 

Och ut på turné med boken och musik från hela din karriär.

– Yes, det stämmer. Boken är grunden, men jag kommer inte kunna berätta allt ur den, utan det blir korta anekdoter mellan låtarna. Och så blir det låtar från hela min karriär. Jag hoppas jag fått med det mesta och det bästa, nu när jag firar att det är 20 år sedan jag vann Melodifestivalen med ”Take me to your heaven”.

Boken är skriven tillsammans och med hjälp av Leif Eriksson och Martin Svensson. De har bland annat gjort liknande samarbeten med både Jonna och Joakim Lundell, Johannes Brost och Samantha Fox.

Turnén, som även den fått namnet Flickan från Småland, kommer till Örebro den 15 februari och Örebro konserthus. Turnén började redan i november förra året och pågår till mitten av mars. Förhoppningsvis längre. Alla datum är inte bokade i skrivande stund.

 

Vad har du för relation till Örebro?

– Jag har under årens lopp samarbetat jättemycket med Anki och Magnus Spångberg och deras fantastiska kör och på så sätt varit en hel del i Örebro. Vi har varit på turné flera gånger och gjort en massa kul tillsammans. Det ska bli jättekul att få komma tillbaka till Örebro och få göra den här konserten på konserthuset. Det var länge sedan jag besökte staden.

 

Vad har du annars i pipeline just nu?

– Det finns en del planer på en musikal och lite tv-framträdanden, men inget är klart än, så jag kan inte avslöja exakt vad det är. Annars kommer den här turnén att uppta större delen min tid under våren och så har jag tackat nej till att turnera med Diggiloo i sommar.

 

Ingen ny platta på gång?

– Njae, jag släppte en ny platta i höstas, lagom till att turnén startade, och just nu har jag ingen ny planerad. Det finns liksom inget material till en sådan. Det får bli ett projekt för framtiden.

 

Ingen genre du skulle vilja utforska ytterligare? Typ tolka Led Zeppelin?

– Nej, hårdrock är inte riktigt min grej. Då skulle det snarare vara tolkningar av Ella Fitzgerald eller Liza Minnelli. Jag lyssnar egentligen på all typ av musik, bara det är bra. Men får jag, eller om jag måste välja, så blir det mest soul och gospel som jag lyssnar på.

 

Förutom musik sysslar du med den hel del annat. Hudvårdsprodukter, träningsvideos och så är du vegetarian.

– Ja, jag försöker att hålla på med sådan jag tycker är kul. Musiken är fortfarande huvudinriktningen och det andra ska inte på något sätt ersätta det jag gör. Jo, jag har varit så kallad lactovegetarian. Då äter man vegetariskt, plus vissa mejeriprodukter. Nu äter jag både ägg, fisk och skaldjur, men inte kött. Det här är något jag gjort jättelänge och mår alldeles utmärkt av det och som jag är övertygad fler skulle behöva testa.

 

Och din medverkan i Så mycket bättre?

– Jag har fått den frågan flera flera gånger och alltid tackat nej, men nu såg jag liksom min plats i den tv-produktionen och det vara otroligt kul att få delta. Jag blev faktiskt rörd till tårar når de tolkade mina låtar och så var det jättekul att få samarbete med så bra musiker i bandet och få testa på lite andra typer av låtar än vad jag vanligtvis är van vid.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.