Dark Souls III


Posted 2016-05-07 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Dark Souls III
From Software
(PC, XBOne, PS4)

 

Det är minst lika viktigt att göra sina spel bra som det är att veta när ens spel slutar vara bra – och med Dark Souls III har den japanska spelstudion From Software nått gränsen. Och de är på väg att halka.

 

Dark Souls III börjar, precis som sina föregångare, med att du antar rollen som en ensam krigare som aldrig dör. Åtminstone inte permanent. För varje gång ett groteskt monster dräper dig, för varje gång du råkar ta ett snedsteg och faller ned i en bottenlös avgrund, så kommer du att vakna till liv på nytt vid närmsta lägereld. Detta är din förbannelse. Men med envishet och tålamod kan du kämpa dig igenom det döende landet Lothric och hitta ett sätt att fixa allting.

Dark Souls III är inte ett enkelt spel. Men det är betydligt snällare än sina föregångare. Åtminstone till en början. Så om din enda fråga just nu är om ”det är lugnt om en skuttar in i Dark Souls-serien med del tre” är svaret ett definitivt ja. Men senare i spelet blir de väldiga bossarna, som är spelets höjdpunkter, ruskigt svåra även för de som är inbitna sedan tidigare.

Under många stunder med spelet önskade jag att Dark Souls II aldrig hade hänt. För även om många stunder i Dark Souls III är minst lika häftiga som i det allra första spelet så känns det inte spännande längre. Jag har gjort allt det här – så många gånger tidigare. Jag känner igen miljöerna, jag känner igen fienderna och jag känner igen fällorna. Dark Souls III ger oss mer av det goda snarare än att vara det förnyande spelet det behövde vara.

Det är fortfarande ett bra spel, missförstå mig inte. Inom sin egen serie må Dark Souls III kännas som samma gamla visa. Men i jämförelse med andra rollspel som släpps just nu är det cirka 3 000 procent bättre än de flesta. Det kommer göra dig arg, det kommer att göra dig glad och det kommer få dig att vilja slå sönder din handkontroll tills det bara finns en hög med pulver kvar. Men när du äntligen lyckas besegra en riktigt svår boss, efter fler försök än du vill erkänna, kommer den personliga segern att fylla dig med en slags eufori som inte går att beskriva med ord.

Men trots det är Dark Souls III, som en helhetsupplevelse, inte mycket mer än bra. Bara bra. Och det är helt okej! Men om serien ska fortsätta härifrån så krävs radikal förnyelse. Det allra bästa, hade dock varit om From Software fortsatte att utforska möjligheterna med Bloodborne, eller någonting helt annat. Jag menar, är det inte bättre att serien tar slut innan namnet ger oss en dålig smak i munnen?

(Visited 5 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.