Funktionell konst i vackert återbruk


Posted 2017-07-09 in Kultur, Mode & Shopping, Näringsliv

Den 18 juni fick Örebro en ny designbutik som har återbruk som grundtanke – Massi Art Design.

 

Gamla saker får nytt liv, och inte vilket liv som helst. Blåslampor blir riktiga lampor och så även gamla telefoner medan gamla trötta möbler får nya vackra färger. Massi Art Design hittar du på Trädgårdsgatan 11 och butiken drivs av den tidigare IT-ingenjören Masood Sofi och hans fru Ava Zehi, båda med rötterna i Iran.

– Det började med ett intresse av att samla antika saker, som gamla telefoner till exempel, och sedan föddes butiken ur ett intresse för både design och återbruk, berättar Ava Zehi.

Medan de båda tillsammans hittar material tillsammans på loppmarknader och secondhandbutiker så är det Masood Sofi som sedan står i verkstaden och skapar om dem till något nytt.

– Hemma i Iran följde jag den traditionella vägen med att läsa vidare och utbildade mig sedan till IT-ingenjör, men jag har alltid haft detta med att skapa nya saker av gamla inom mig. Sverige är ett rikt land, och man byter ofta ut möbler och inredning i hemmen. Det gör att det finns oerhört mycket att hitta på till exempel secondhandbutiker som man kan göra något av, konstaterar Masood Sofi.

 

 

I butiken finns just nu både bord, byråar och skåp, alla i djupa varma färger, och med en finish som om de var helt nya. Gamla bensindunkar har förvandlats till soffbord, resväskor till stolar och telefoner till lampor och hyllor. Deras skrivbord i butik och kontorsutrymme är ”räddade” lastpallar. Just de möbler i trä som han gett nytt liv betyder något extra för Masood Sofi.

– Om jag gör om möbler i trä så att de blir som nya, då behöver man inte köpa nyproducerade bord då har vi räddat några träd vilket ändå betyder något för miljön, konstaterar Masood Sofi.

(Visited 118 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Ready Bet Win MPU 2019
Örebro vinmässa 2019 MPU
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar