Kulturkompis – ett integrationsprojekt

Text och bild: Ulf Hjelting
Posted 2018-02-21 in Kultur, Leva & Bo

Vad sägs om att gå gratis på tre kulturevenemang och det tillsammans med personer du inte känner? Det är vad Studieförbundet Bildas integrationsprojekt ”Kulturkompis – Make Friends Through Culture” i stort sett går ut på.

 

”Kulturkompis – Make Friends Through Culture” riktar sig till personer som nyss anlänt till Sverige och asylsökande, men även de som varit i Sverige en längre tid och som inte riktigt känner att de integrerats. Tillsammans med två mera etablerade medborgare, så kallade kulturkompisar, går projektet ut på att uppsöka tre kulturevenemang och därefter samtala om upplevelsen.

– Det kan handla om att se teater, gå på bio, bevista en konstutställning, se en dansuppvisning eller liknande arrangemang tillsammans, säger projektledare Emelie Jönsson på Studieförbundet Bilda.

Allt detta sker helt utan kostnad för deltagarna. Ett 50-tal personer har redan anmält sitt intresse.

– Just nu håller jag på att kontakta kulturaktörer och arrangörer. Det är glädjande att redan ha med några av Örebros främsta arrangörer.

Och fler är på väg in. ”Kulturkompis – Make Friends Through Culture” är ett riksomfattande projekt som Bilda driver i flera städer runtom i Sverige.

– Kultur är ett universellt språk. Uppleva kultur kan alla göra och det är ett bra sätt att lära känna nya människor. Det här ger synergieffekter – dels hitta nya kompisar, men även ett mera integrerat Örebro.

Det här ett beprövat och lyckat koncept. Pengar för att finansiera detta integrationsprojekt har sökts från länsstyrelsen och är så kallade 37a-medel.

 

Hur vet man vilka som ingår i gruppen?

– Det går självfallet att anmäla sig tillsammans med en kompis och sedan sätter vi ihop grupperna. Givetvis går det att ange önskemål vid anmälan. Det finns de som fått vänner för livet genom detta och som sedan fortsätter i studiegrupper och exempelvis lagar mat ihop.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.