Nemesis


Posted 2015-11-27 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Nemesis
Philip Roth
Albert Bonniers förlag, 233 s.
Övers: Nancy Westman

För många svenskar är Philip Roth kanske inte det mest välkända namnet, men han tillhör en av de mest respekterade amerikanska författarna i modern tid. Nemesis blev hans sista roman innan han pensionerade sig från yrket – som bland annat gett honom Pulitzerpriset – två år efter det att han gett ut Nemesis för första gången.

Mot slutet av andra världskriget bryter en polioepidemi ut i Newark, New Jersey, och när Nemesis tar sin början får vi stifta bekantskap med det judiska området och bokens huvudkaraktär Bucky Cantor, en judisk idrottslärare som snuvas på en plats i kriget. En rättskaffens man med goda intentioner, men som allt oftare sörjer det faktum att alla hans vänner fick åka iväg till Europa eller Stilla havet och slåss för sitt land medan han själv blev kvar i New Jersey.

Philip Roth har en oerhörd förmåga att bland in en drömliknande aura i sina texter och sudda ut vad som är fiktion och verklighet. Trots att det är socialrealistiskt känns oron för polio och de oerhörda åtgärder somt tas för att undvika infektion långt borta för läsaren. En nästan Hemingwaysk nonchalans utsökt inkapslad i en lika stark berättarglädje gör Nemesis, Roths trettioförsta och sista roman, till också en av hans starkaste.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.