Premiär för spexet De aningslösa – eller En värdlös weekend


Posted 2015-03-06 in Kultur

Idag, fredag 6 mars, är det premiär för Örebrospexets nya föreställning De aningslösa – eller En värdlös weekend. Under årets spex får publiken följa en mystisk mordgåta i brittiska Sussex i början av 1900-talet.

 

Örebrospexet har satt upp egenproducerade studentspex i 18 år. Det är ganska blygsamt i jämförelse med exemplevis Uppsala och Lund, där de första spexen sattes upp så tidigt som i mitten eller slutet av 1800-talet. Men även om spextraditionen vid Örebro universitet är lite fattig på historia innebär det inte att föreställningarna behöver vara det. Ett av spexets kännetecken, åtminstone i Örebro, är att det utgår från en historisk händelse som sedan förvrängs an aning. Andra inslag är humor, musik och ibland också dansnummer.

– Dessutom är publiken mer inkluderad i spexet jämfört med traditionell teater och interaktionen mellan publik och skådespelare är särskilt viktig. Publiken får möjlighet att bestämma över skådespelarna genom omstarter eller uppmaningar. Det kan handla om att en karaktär säger eller gör något och att publiken då skriker ”baklänges” eller ”på tyska”. Då måste skådespelaren improvisera samma scen eller fras på just det sättet och det brukar bli väldigt roligt, berättar Johanna Gustafsson som är producent vid årets föreställning.

2014 års föreställning hade titeln Capone – eller Säg te om ni vill ha sprit – och utspelade sig i Chicagos undre värld. Föreställningen blev en smärre succé med fina recensioner och höga publiksiffror som landade på 100–250 personer varje gång.

– En förklaring var nog att det var ett väldigt välskrivet manus, med bra story och dramaturgi, och det har vi tagit med oss till i år. En annan sak vi märkte var att karaktärerna var uppskattade, säger Simon Ohm som är en av två regissörer.

De aningslösa – eller En värdlös weekend – kommer alltså att bjuda på en bra story med starka karaktärer och mycket humor, men vad mer?

– Temat är mystik och det kretsar kring en bjudning på ett större gods i det brittiska grevskapet Sussex någon gång kring sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet. En excentrisk herre har bjudit in ett antal mer eller mindre kända gäster, bland annat Tesla och Curie, vilket sedan utvecklar sig till en mordgåta. Mer än så ska vi kanske inte berätta, säger Simon Ohm.

Den som lever får se, med andra ord.

– Vi har väldigt höga förväntningar och är säkra på att publiken kommer att få bra magmuskler på grund av alla skratt, avslutar Johanna Gustafsson.

Premiären äger alltså rum idag och därefter spelas föreställningen åtta gånger fram till och med 21 mars.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.