Recension: Plågsam kärlek

Text: David Johansson
Posted 2018-04-17 in Kultur

Plågsam kärlek
Elena Ferrante
Norstedts

 

I 25 år höll förläggarparet Sandro Ferri och Sandra Ozzola Ferri identiteten bakom författarepseudonymen Elena Ferrante hemlig. Till slut avslöjades hen, tror man, av en moraliskt tveksam italiensk journalist som vägrade ge sig och spårade utbetalningar från förlaget till en person som efter ”avslöjandet” gått under jorden.

Ferrantes debut ”Plågsam kärlek” (L’amore modesto) gavs ut 1992, men det var inte förrän den beryktade Neapelsviten som Ferrante nådde internationell framgång. ”Plågsam kärlek” är den första i Ferrantes Kärlekstrilogi som även fast de skiljer sig från Neapelsviten både i dramatiskt upplägg, omfång och stil fortfarande bär spår av en fantastiskt författare och berättare. Oavsett om hen är anonym eller inte.

Att Ferrantes böcker säljer som smör över hela världen och läsare hyllar hennes texter som beroendeframkallande visar också på att det inte var det faktum att upphovspersonen var anonym som gjorde böckerna speciella, utan det var helt enkelt på grund av att deras oerhörda kvalitet och förmåga att fängsla alla som plockade upp dem.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.