What Remains of Edith Finch


Posted 2017-05-21 in Kultur

Nollnitton online banner

What Remains of Edith Finch
Giant Sparrow
PC, PS4

 

Ibland kommer ett spel som känns helt rätt, så nära problemfritt som det går, men när det blir dags att förklara varför låter det inte särskilt spännande alls. Indiespel med mindre och mer personliga berättelser är förvisso ingenting nytt vid det här laget, men de utkämpar fortfarande en kamp mot strömmen. Hur skulle ett litet spel som What Remains of Edith Finch vara lika eller mer imponerande än ett påkostat storspel som Resident Evil 7, liksom?

What Remains of Edith Finch är berättelsen om en familj som inte finns kvar. Vissa menade att det handlade om en förbannelse, andra menade att det var extrem otur. Oavsett har de excentriska familjemedlemmarna i familjen Finch gått bort. Kvar är bara du, och anteckningarna Edith lämnat efter sig. Du tar med dig det hon skrivit tillbaka till familjens numera övergivna hus för att ta reda hur familjen gick isär – och om berättelserna om förbannelsen faktiskt stämmer.

På förhand låter det nästan som ett skräckspel, i stil med Eternal Darkness, men What Remains of Edith Finch har betydligt mer gemensamt med valfri Wes Anderson-film. Trots att spelet går ut på att genomleva något så tragiskt som de sista minuterna i familjemedlemmarnas liv är ögonblicken fyllda med både hjärta och själ, glädje och sorg. Både smilbanden och tårkanalerna får en del att göra och när eftertexterna rullar förbi blir en så där mjuk och härligt varm inombords. Som när en har läst klart en ovanligt fin saga. Det finns ingenting episkt här, men vad som finns lämnar ett större avtryck än vad många storspel har gjort på länge.

(Visited 8 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.