Rött alltid rätt

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 4 månader sedan in Kultur

Nollnitton online banner

Nu på lördag invigs utställningen ”Rött” på Örebro läns museum. Kortfattat handlar det helt enkelt en utställning om färgen Rött.

 

Först något om hur idén till en utställning om färg uppstod: Två personer som har fördjupat sig i färg som upplevelse är vännerna John Berger och John Christie. John Berger (1925 – 2017) var känd som konstkritiker, författare och konstnär. John Christie är verksam som konstnär, filmskapare och författare.

År 1997 skickade Christie ett brev till Berger och frågade vad nästa projekt skulle bli. Berger svarade: ”Skicka en färg bara”. Christie skickade tillbaka ett pappersark som han målat en kadmiumröd kvadrat på och skrev: ”Jag skickar kadmiumrött”. Det blev inledningen till en spännande korrespondens som så småningom resulterade i en bok.

Det var boken som gav museet inspiration till utställningen. Utställningsproducent Christine Keffel har letat igenom museets samlingar och valt föremål både ur konstsamlingarna, men även från de kulturhistoriska, med rött som den enda gemensamma nämnaren.

I utställningen berättas det om grottmålningar, runstenar och Falu rödfärg, om hennafärg, växtfärgning och koschenill och om hur olika röda nyanser som cinnober, purpur och kadmiumrött har framställts och använts.

Andra aspekter som utställningen ”Rött” berättar om är rött som maktens färg, rött som symbol för det svenska och rött i konsten. Rött står för starka känslor. Vi ”ser rött” och blir arga eller känner hat. Vi känner det röda blodet hetta och blir upphetsade, rodnar eller blir förälskade.

Utställningen pågår fram till 27 maj.

(Visited 8 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.