Sång till välfärden med lokala Vioxå

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2018-04-02 in Kultur

Den 21 april gör Riksteatern ett stopp i Örebro med sitt körverk ”Sång till välfärden”. Verket är skapat av Sara Parkman, Alexandra Loonin och Hampus Norén och beskrivs som ett poetiskt inslag i valdebatten.

 

Inom den svenska välfärden ryms berättelser om alltifrån gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Berättelser som nu blivit till en musikalisk folkfest där publiken får möjlighet att både känna och sjunga om den svenska välfärden. I centrum står körsången och för varje ort som föreställningen besöker kommer en helt ny lokal kör att medverka. I Örebro är den utvalda kören Vioxå och har funnits i Örebro under många år. De senaste 4 åren har kören under ledning av Lis Sjöberg arbetat i projektform. Det innebär att kören inte har någon fast repertoar utan tar sig an olika körverk tillsammans med någon musikgrupp.

På scen ser vi, förutom Vioxå, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén, Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. För regin står Lisa Färnström som tidigare bland annat regisserat hyllade ”Fäboland” där även Parkman och Norén medverkade.

– Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång när skratt och allvar blandas i ”Sång till välfärden”, säger Lisa Färnström, regissör.

”Sång till välfärden” spänner över välfärdens historia men tar även upp högaktuella frågor om möjligheten till att leva ett bra liv i Sverige idag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till alltifrån ett väntrum till en presskonferens där de får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.

Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning ”Demokratins gränser”. ”Sång till välfärden kan du uppleva på Hjalmar Bergmanteatern den 21 april.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.