Sex dagar


Posted 2015-11-20 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Sex dagar
Ryan Gattis
Albert Bonniers förlag, 432 s.
Övers: Niclas Hval

 

De ostoppbara upploppen kryper sig närmare Lynwood och Payasa, Fate och Lil Creeper när Los Angeles brinner. En värld där oskyldiga människors död ses som meddelanden, som ett ondskefullt brev på gatans hänsynslösa gränder. Romanen kapslar in ett Los Angeles i lågor, och upploppen som bildas efter att poliserna som misshandlade Rodney King till döds frias i rätten intensifieras. Det är som om Ryan Gattis zoomat rakt in, tillbaka i tiden, på de utsatta, de som var där, när deras titta-sig-över-axeln-vardag utvecklar sig under de sex dagar upploppen pågår. Då staden av änglar var laglös, polisen, de bruna, vita, svarta, gula – alla visste om det.

Ryan Gattis har skrivit en roman som fångar skeendet på ett smärtsamt bra sätt, i allt från hur människor pratar och för sig och händelser utvecklas. Liven för invånarna i Lynwood – del av södra Los Angeles och lokaliserad precis bredvid Compton – berättas genom jag-perspektiv från flera av invånarna. Samtidigt brinner Los Angeles någon mil bort, rökpelare reser sig mot himlen och upploppen och laglösheten kryper sig närmre.

Sex dagar är en stark, stark skildring av gänglivet i Los Angeles, det ökända South Central och hur det egentligen är att vara utanför samhället. På riktigt.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.