Urpremiär för Det som är vårt


Posted 2017-02-19 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

All service i byn har flyttat till centralorten och när biblioteket ska stängas samlas en grupp människor i känslan av att nu får det i alla fall vara nog. Det som är vårt har urpremiär 11 mars och spelas fram till 8 april.

 

Det som är vårt är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp i Örebro län. Dramatikern Anders Duus är sedan två år knuten till Örebro Länsteater och han har hämtat stoff från skolkorridorer, kök och tidningssidor för att skapa en egen fantasi om en ort och dess människor. Resultatet är ett drama om det stora och det lilla, och om kraften i att komma samman och göra skillnad.

Det är nutid någonstans i Örebro län. I många år har service efter service stängt ner och flyttat till centralorten. När beskedet kommer att även biblioteket ska stängas samlas en grupp människor i känslan av att nu får det i alla fall vara nog. Men det händer fler saker i byn. Marina vinner typiskt nog på Triss just den enda gången hon verkligen inte förtjänat det. Bibliotekarien Anneli kanske inte riktigt har läst alla böcker hon vältaligt tipsar om. Sally kämpar mot landets fulaste rondell, den enda satsning som gjorts i trakten på tjugo år. Katrin håller på att bränna ut sig och hittar hoppet i en bikupa. Kristoffer tvingas alltmer inse att det där genombrottet som hårdrocksångare kanske trots allt aldrig kommer att hända.

Det som är vårt har urpremiär 11 mars och spelas fram till 8 april på Örebro Teater. Anders Duus är en flitigt spelad dramatiker för både barn och vuxna, med över 40 pjäser på scener som Riksteatern, Regionteater Väst, Dramaten och Gävle Folkteater. På Örebro länsteater har hans pjäser Måndag är fiskbulledag och Flyktbilen satts upp tidigare. Anders var tidigare knuten till Riksteatern i många år som husdramatiker och dramaturg, och han är även verksam som översättare och pedagog.

I Det som i vårt ser vi på scenen bland annat Anders Hambraeus, Frida Beckman, Isabella Moreau, Maria Simonsson och Veronica Björnstrand. För regin svarar Maja Salomonsson. Föreställningen kommer att syntolkas 5 april och teckenspråktolkas 6 april.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.