Utställning om fascinationen kring en väg


Posted 2016-12-11 in Kultur

Den 26 november var det premiär för en ny spännande utställning på Black Door Gallery som kommer att pågå fram till den 17 december. Det handlar fotoutställningen Solitary road som kretsar kring en väg i ett land där inga vägar finns.

 

Konstnärerna bakom utställningen är fotografen Anders Alm och författaren Ella Jonsson. Utställningens namn är deras eget namn på en väg som finns i ett väglöst land norr om Torneträsk i Kiruna kommun. Längs Talmavägen, som den heter i verkligheten, möts tre kulturer och språk: den svenska, samiska och den tornedalska.

Vägen är den röda tråden som leder oss tillbaka i historien och framåt i tiden, men också med paus i ett påtagligt nu. Människorna längs vägen är dess historia, nutid och framtid, vilket förmedlas genom fotografier, film, intervjuer, insamlade dokument av både visuell och litterär karaktär. Det var kärleken till ett gammalt fotografi av den legendariske Kirunafotografen Borg Mesch öppnade vägen för detta projekt.

Utställningen har också blivit en bok med samma namn som släpps i samband med utställningen. Det här är Black Door Gallerys sista utställning för året och avslutas alltså den 17 december.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.