En fotbollsresa som berör


Posted 2017-05-20 in Kultur, Leva & Bo

Nollnitton online banner

Få spelare har under de senaste åren gjort sådant avtryck i ÖSK-tröjan som Alhassan ”Crespo” Kamara. Med sitt leende och sina fotbollskonster spelade han sig rakt in i Örebropublikens hjärtan. Vad många inte känner till är att det är en stundtals mörk resa som tagit honom från de fattiga gatorna hemma i Freetown i Sierra Leone till den förhållandevis bekväma vardagen som Allsvensk fotbollsspelare.

 

Det är den berättelsen som Rickard Pauly, till vardags gymnasielärare på Idrottsgymnasiet på Virginska skolan, har hjälpt honom att bearbeta till en bok som nu finns ute på Votum & Gullers förlag.

– Jag träffade Crespo för första gången när han var och föreläste på skolan om ett integrationsprojekt. Min kollega Anna-Lena Kanto visste om att han ville skriva en bok och föreslog att vi skulle träffas, så det gjorde vi. Det märktes direkt att Crespo hade mycket att berätta, han sprudlade, berättar Rickard Pauly när jag träffar honom på ett café för att prata om arbetet med boken.

Idén att skriva en bok kom helt från Crespo själv och Rickard blev fascinerad av hans berättelse. I boken får läsaren följa Crespo från barndomen hemma i Freetown via Boden och vidare i hans karriär fram till idag. Barndomsminnena präglas av traumatiska händelser när inbördeskriget når familjens hem. Berättelser om brutala avrättningar, tortyr och hopplöshet avlöser varandra och efter bara några sidor börjar man fundera på hur någon över huvud taget kan gå hel ur något sådant.

– Jag frågade honom ”hur kan du vara här när du har varit med om allt det där” men han svarade bara att det var hans verklighet då. Crespo har en stark vilja och en förmåga att se möjligheter varje dag. Han har ett driv och han har lätt för att sätta ord på saker. Jag tänkte direkt att den här historien bara måste berättas vidare.

När Crespo berättade om inbördeskriget och de hemska upplevelser han varit med om fick de ta flera pauser i berättandet.

– Jag såg på honom att han fick upp minnesbilder i huvudet när han berättade. Det blev en tryckt stämning i rummet, nästan som om luften tog slut, så vi fick ta pauser då och då.

Det blev en process där Crespo berättade på engelska och Rickard översatte och skrev på svenska och sedan läste upp det för honom. Ibland fick Rickard bromsa honom när Crespo nämnde något i förbigående som borde lyftas fram.

– Det var saker som var självklara för honom men som jag såg som viktigt att lyfta fram för oss i vår kultur.

Det handlade ofta om de kulturkrockar som Crespo varit med om i framförallt Sverige. Som den där gången han bjöd ut vad som skulle komma att bli hans flickvän på restaurang första gången.

– Han bjöd ut henne på Max som för honom just då var en fin restaurang, och då sa jag direkt att ”vänta lite Crespo, det där är viktigt att lyfta fram för berättelsen”, berättar Rickard.

En annan incident kommer från hans tid i AIK där han kunde hämta ut en bil som han sedan körde runt i. Problemet var bara att han saknade körkort och dessutom inte var så duktig på att köra vilket fick en lagkamrat att lämna bilen och gå till träningen istället. Kort därefter kom bilfirman och hämtade tillbaka bilen.

– Troligtvis finns det många sådana guldkorn kvar. Saker som han inte har nämnt för att de i hans värld är rätt självklara men som kan vara viktiga för oss att få läsa.

 

Crespo hann bli en riktig kultfigur i ÖSK, inte bara på planen. Vad tror du det beror på?

– Crespo är en person som inte bara gör intryck, han ger avtryck som stannar kvar. Han har en slags aura runt sig och så är han alltid glad. Han ser möjligheter i allting och det är kanske en klyscha att säga att han tar dagen som den kommer, men det gör han verkligen.

 

Har du själv fått några nya insikter efter arbetet med boken och att höra Crespos historia?

– Ja, det är att vi alla lever i vår verklighet hur den än ser ut. Alla är vi överlevare i vår egen vardag och om den är hemsk så anpassar man sig. Jag tror att vi alla har en historia att berätta.

 

Vem tycker du ska läsa boken?

– Den passar nog alla. Den heter ju ”Resa i fotbollens tecken”, och fotbollen finns med hela tiden men det är resan i sig, hur han med sin starka vilja, charm och av att träffa rätt personer har tagit sig fram som är spännande att läsa. Vi vet ju hur det slutar men det är ändå fascinerande att veta hur han tagit sig dit.

(Visited 28 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.