Filip Rogic: ”Jag fick prata med Axén via Facetime”


Posted 11 månader sedan in Leva & Bo

Dire Straits
Imorgon är nu

När jag når Filip Rogic på telefon sitter han inte i spelarbussen med övriga laget på väg till Borås. Istället ligger han hemma med både halsfluss och svinkoppor. Han har uppenbarligen haft roligare stunder.

 

Filip skrev på för ÖSK dagarna före jul förra året och han har kommit in i laget bra och fått flitigt med speltid i inledningen på säsongen. När han värvades var det som en central tvåvägsspelare men de senaste matcherna har han fått finna sig i att spela på kanten. Det är dock lite av en illusion då utgångspunkten visserligen är på kanten men tanken är att han ska dra sig inåt mer centralt.

– Vi ska spela lite så att Johan (Mårtensson, reds.anm.) och jag spelar lite högre upp än Nordin (Gerzic, reds. anm.). Meningen är att jag ska vara lite mer central och låta ytterbacken svepa förbi på kanten. Men i vissa matcher där spelet har böljat har jag inte riktigt känt mig så central, men det är där jag hoppas kunna vara. Sedan spelar man såklart där tränarna vill att man ska spela för att hjälpa laget på bästa sätt.

Familjen härstammar från Kroatien men Filip är född och uppvuxen i Eskilstuna där han började spela fotboll som sexåring. Och fotbollen verkar han ha mer eller mindre i blodet.

– Det var bara fotboll för hela slanten som gällde för mig. Farsan och brorsan spelade, och alla andra släktingar är väldigt fotbollsintresserade, så det var rätt självklart att det skulle bli fotboll, säger han.

I ungdomsåren spelade han både som anfallare och yttermittfältare men idag beskriver han sig som en utpräglad central tvåvägsspelare.

– Jag är en löpstark box till boxmittfältare som är bra i båda straffområdena. Jag var ganska offensivt lagd tidigare men i AFC blev jag nedflyttad till en defensiv position. Men jag trivs i båda straffområdena.

Örebros spelmodell passar honom bra och hans egen fotbollsfilosofi är ganska tidstypisk. Det handlar om possessionspel med passningar efter marken och få tillslag.

– Men det ska inte bara vara possession, jag vill att det ska vara varierat anfallspel med både kontringar och djupledsbollar. Men självfallet vill jag att vi ska styra spelet, berättar han.

ÖSK kom in i bilden i ett stressigt skede för Filip. Han höll som bäst på att förbereda sig för semester. Första mötet med tränare Alexander Axén blev dock via Facetime.

– Jag skulle på semester till Mexiko och ÖSK hörde av sig och ville träffa mig två dagar innan jag skulle åka. Tyvärr blev Alexander Axén hastigt sjuk så jag fick träffa Axel (Kjäll, assisterande tränare) och Jimmy (Högberg, dåvarande fystränare) men fick en bra bild av hur de jobbar. Jag fick prata med Axén via Facetime nerifrån Mexiko några dagar senare.

 

Det har lyfts fram många gånger att Alec och Axel har en ganska nära relation till sina spelare. Vad fick du för intryck av dem?

– Det känns som att de alltid är nära spelarna. De finns alltid där om man behöver fråga eller prata om något, men det var inte det som lockade mig mest. Jag fastnade för deras spelsätt och hur de arbetar individuellt med spelarna. Det är inte bara in och lyfta vikter i gymmet utan fysikträningen anpassas efter fotbollen här. Sedan gillar jag att man kan ta en banan efter träningen och sätta sig och kolla igenom klipp från träning och matcher och se vad man gjorde bra och behöver göra bättre. Det var helheten hur de jobbar här som var den stora anledningen till att jag skrev på.

 

Du fick återvända till hemstaden Eskilstuna och möta ditt gamla lag nyligen. Vad hade du för känslor inför det?

– Jag hade sett fram emot det sedan alla började snacka när spelschemat blev klart. Det var kul att komma hem och spela där allting började och det var kul att få göra mål också. Så det var bara positiva känslor och inte jobbigt alls.

 

ÖSK har de senaste åren alltmer svängt från att prata placeringsmål till att fokusera på prestationsmål istället. Både media och fans vill gärna se målsättningar i siffror men enligt Filip kan det skicka fel signaler.

– Om vi säger att vi ska hamna i mitten av tabellen så är det som att säga att vi ska förlora hälften av matcherna. För så blir det ju om vi hamnar där. Därför är vi mer intresserade av prestationen. Ambitionen är att vi ska vinna varje match, det är vi alla överens om och det viktigaste är att alla strävar efter samma sak, slår han fast.

 

När de här raderna skrivs är det två timmar kvar till avspark mot Elfsborg i Borås. Allsvenskan har startat rekordjämnt och ÖSK har inledningsvis hållit jämna steg med Malmö FF i toppen. Filip menar att det i en jämn liga är viktigare än någonsin att gå in med fullt fokus i varje match.

– Allsvenskan har nog inte varit så här jämn på länge. Alla motståndare är tuffa och det spelar ingen roll om det är nykomlingar eller etablerade lag. Man måste gå in i varje match till hundra procent för att ha en chans.

(Visited 4 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.