Fredsstaden Örebro


Posted 2016-10-19 in Leva & Bo

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Freden i Örebro är kanske inte helt känd för den stora allmänheten men det var här Sverige och Ryssland slöt fred med England 1812 och på inte allt för lång sikt bidrog till att besegra Napoleon Bonaparte. Det är denna historiska händelse som gör att Lars O Molin och Tommy Sandén med Rotary i ryggen tycker att Örebro lämpar sig utmärkt som platsen för en fredskonferens, och nu är det dags för andra gången.

 

Den 21 oktober samlas en grupp människor som på olika sätt kämpar för mänskliga rättigheter i en värld där dessa blir allt mer ifrågasatta och svåruppnåeliga, och de gör de både för att berätta om sin vardag och om att en annan värld kan vara möjlig.

Efter att konferensen har invigts av landshövding Maria Larsson så pratar den tidigare ordförande för Delegationen för Mänskliga Rättigheter, Elisabet Abiri, om vad mänskliga rättigheter är. Det lägger grunden för en dag då åhörarna sedan kommer att få lyssna till bland andra Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna som stödjer kvinnorättsorganisationer i krigs- och konflikthärdar. Är kvinnor fredligare än män är temat för hennes föreläsning?

Att våga stå upp för mänskliga rättigheter är något den tidigare FN-tjänstemannen Anders Kompass talar om. Han råkade själv i blåsväder för att han rakryggat avslöjade sexuella övergrepp begångna av FN-soldater i Centralafrikanska Republiken. Han följs av den kongolesiske chefsöverläkaren Denis Mukwege (bilden) som även deltog förra året. Han är flera gånger nominerad till Nobels fredspris och har vigt sitt liv åt att arbeta med kvinnor och barn som drabbats av kriget vid Panzi-sjukhuset i östra Kongo. Dr Mukwege och hans sjukhus är också föremålet för ett projekt som drivs av Rotary som är huvudarrangör för Fredsgalan.

– Konferensen 2014 blev startskottet för en insamling riktad till Panzi-sjukhuset där vi nu kommer att skänka två dieselgeneratorer för att hålla dem med el. Strömtillförseln räcker annars bara några timmar per dag, på grund av att Kongo säljer merparten av sin producerade el till Rwanda, berättar Lars O Molin.

Dieselgeneratorerna är bara början, målet är att hjälpa sjukhuset att skaffa solpaneler och bli försörjda av solel, något som passar i ett land där solen dagtid står i zenit året runt. Men paneler kan gå sönder och dieselgeneratorerna ska, när panelerna är på plats, fungera som back-up.

– I dagsläget väntar vi på att rummet för dieselgeneratorerna ska bli färdigt, vi har inte velat skicka ned dem innan eftersom risken är att de blir förstörda, och de kostar en del. Det som dock är fantastiskt är att Atlas Copco donerar den ena av generatorerna, berättar Tommy Sandén.

Andra föredragshållare under konferensen är ambassadör Sten Rylander som talar om positiva förändringar och problem i Afrika samt den tidigare kommissionären för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, som talar om mänskliga rättigheter i Turkiet och Syrien. I direkt anslutning till detta kommer också representanter från den autonoma kurdiska regionen Rojava samt Bessam Ishak, kristen representant från Kobane, som berättar om återuppbyggnaden av den krigsdrabbade staden. Moderator för dagen är journalisten Lasse Åsgård.

– Det kommer också att finnas elever på plats från olika folkhögskolor i regionen som läst in sig speciellt på de olika föreläsarna, och utifrån det kommer att ställa frågor till dem, berättar Lars O Molin.

Med denna andra fredskonferens hoppas man etablera något som kan återkomma vartannat år, och sprida namnet Örebro Fredskonferens över världen. För den som inte har möjlighet att närvara under konferensen så kan man också stödja arbetet för Panzi-sjukhuset genom att delta i den gudstjänst och de samtal som kommer att äga rum i Betelkyrkan klockan 19.00 på fredagskvällen. Ett annat alternativ är att köpa fredsbullen på Vasakondotioriet. Intäkterna för bullen går till Panzi-sjukhuset. Konferensen arrangeras i samarbete mellan Rotary, Örebro kommun, Adolf Lindgrens Stiftelse, Nerikes Allehanda, Behrn Hotell, Concess, Örebro Kulturskola och naturligtvis Conventum.

Biljetter till konferensen köper du antingen via Conventums webbsida eller direkt på plats på fredag morgon.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.