Frisbeegolf – en sport i tiden

Text: Anders Björk Foto: Tomas Karlsson
Posted 2018-07-06 in Leva & Bo, Mer Läsning

Frisbeegolf är en sport som växer så att det knakar, det märks även i Örebroområdet där flera nya banor har byggts de senaste åren. Den 3-5 augusti anordnar KFUM Örebro SM på hemmaplan.

 

Det är torsdag strax innan kl 18, en helig tid för många frisbeegolfare i Örebroområdet. Varje torsdag från början av maj till slutet av september anordnar KFUM Örebro sin tävling ”Örebrotouren”, drygt 50 deltagare dyker upp vid Brickeberg denna soliga junikväll. Nästan alla på plats är vana inom sporten, men alla som vill vara med i Örebrotouren är välkomna då det finns klasser även för nybörjare.

 

Peter Magnholt tillhör klubbens mer rutinerade garde och har sett hur sporten under 2010-talet fått ett rejält uppsving, både lokalt, nationellt och internationellt.

– Jag började spela 1991, då fanns inte banan här i Brickeberg, den invigdes 1998, men vi var här ändå och kastade och använde träd som mål istället för korgar, minns Peter.

Örebro har två 18-håls banor som båda håller hög kvalitet. Brickeberg är lite lurigare med fler träd och skog som stör medan Hästhagen med sin parkliknande miljö är mer öppen. Likt de flesta banor i landet har ”BB” och ”HH” fått mer och mer besökare de senaste åren.

– Sporten växer så det knakar och här i Örebro har vi blivit riktigt många på de lokala tävlingarna och även på träningar som anordnas, det är jätteroligt, fastslår Peter.

 

Varför växer den så just nu, det är ju ingen ny sport?

– Det ligger nog i tiden, det är fritt och man är inte låst till fasta träningstider utan kan gå ut och spela när det passar en själv. Alla de fördelar du har med golf har du även med frisbeegolf, med skillnaden att det här är betydligt billigare.

Frisbeegolf, eller discgolf som det kallas internationellt, har sin historiska början tidigt 1900-tal. Skolelever började då kasta burklock mot stolpar och träd. 1960-talet är årtiondet då sporten startade ”på riktigt” och mer organiserat spel kom igång i ursprungslandet USA.

1975 introducerades den moderna discgolfkorgen med kedjor och korg i metall och 1979 kom den första banan till Sverige, Kärsön i Stockholm. 1982 tillkom Örebros första bana i Hästhagen. Peter Magnholt har spelat i många år men känner sig långtifrån fullärd.

– För att använda en gammal slogan som passar bra här ”A minute to learn, a lifetime to master”, säger han.

Hålen på banorna varierar i längd och svårighetsgrad. Ett kort hål kan vara 60 meter och ett längre över 200 meter. Du ska inte bara kunna kasta långt utan minst lika viktigt är att putta bra, göra tjusiga inspel och bemästra skruvar åt alla möjliga håll.

Att frisbeegolfen växer märks inte bara på banan utan det har även börjat ge utslag utanför.

– Det har kommit in företag som är intresserade att tjäna pengar genom att bygga nya banor som de säljer in till kommunerna. Kortare, enklare banor som sätts upp i parkmiljö vilket gör att fler får upp ögonen för sporten och provar på. Fler banor och fler utövare betyder även att butikerna tar in mer discar och korgar i sitt sortiment, förklarar Peter.

Att nya banor ploppar upp titt som tätt märks av även i närområdet. I såväl Ånnaboda som Hampetorp har det under det senaste året byggts helt nya 9-hålsbanor och i Brevens Bruk finns numer en utmanande 18-håls bana i vackrast tänkbara omgivning, och mer kommer.

– Det är på gång en kortare bana bakom Tegelbruket som Örebro kommun är initiativtagare till och det förs även diskussion om en ny bana i Mellringe, berättar Peter.

Intill en korg står Rulle Eriksson och tränar puttar. Rulle är en av de mer talangfulla utövarna som kommit fram i klubben på många år. Trots att han bara är 14 år har han redan vunnit ett par tävlingar i Örebrotourens tuffa konkurrens.

– Det var pappa som drog med mig ut på banan första gången, jag var 11 år då och fastnade direkt, berättar Rulle.

 

Peter och Rulle – discgolfare.

 

Trots att han är liten till växten kan han hiva iväg frisbeen rejält långt, klart över 100 meter vid ett bra kast. Det är inte storleken eller styrkan som avgör hur långt du kastar utan mer smidigheten och förmågan att applicera tekniken och rörelseförmågan på rätt sätt.

– Rulle är en glad och ödmjuk kille med passion för sporten. Han tycks också kunna ta motgångar väl vilket är en förutsättning för att lyckas då vi alla gör mindre lyckade kast ibland, säger Peter om klubbkompisen.

Passion för sporten var det ja. Rulle säger att han försöker vara ute och spela varje dag under sommaren. Han har testat på andra sporter med, men frisbeegolfen stack ut.

– Det är så lugnt och skönt att vara ute på en runda, man går liksom in i en egen värld, konstaterar Rulle.

Den 3-5 augusti anordnas SM i Örebro för såväl äldre som yngre. Rulle deltar i klassen pojkjunior och har målsättningen klar inför hemmatävlingen.

– Jag hoppas att kunna ta medalj där, slår han fast.

Till dess blir det ett antal rundor för Peter, Rulle och en mängd andra sugna som håller på med denna lättillgängliga, trivsamma och växande sport.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.