Mod i fokus på årets Pridefestival


Posted 8 månader sedan in Leva & Bo

Dire Straits
Nollnitton online banner

Anna Örenius pluggade mediekommunikation och blev intresserad av projektformen för Stockholm Pride. När hon besökte festivalen i huvudstaden blev hon så inspirerad att hon tog med sig konceptet hem till Örebro.

 

– Jag blev tagen av atmosfären och konceptet. Du kunde komma dit och vara precis som du ville och vara den du är.

Resultatet blev den allra första Pridefestivalen i Örebro 2012 som besöktes av över 5 000 personer. Förra året hade den siffran nästan tredubblats. Nu är det dags för den sjätte upplagan och ska man gå på Anna Örenius ord finns det inget slut i sikte.

Årets tema är ”Mod att vara modig” och uppkom efter ett samarbete med Örebro universitet.

– Det var en grupp studenter som skulle skapa en kampanj. De utvecklade en mötesplats på nätet där man kunde diskutera hashtaggen #modattvaramodig och frågade om vi ville vara en del av det. Sedan tänkte vi: Varför inte köra vidare på det?

Och så blev det. Exakt hur temat kommer att implementeras och vilka seminarier som kommer att hållas är inte klart i skrivande stund. Klart är dock att upplägget ser ut ungefär som tidigare år. Det blir seminarier, en parad och musikartister som underhåller. Det sistnämnda har Scenit hjälpt till att sy ihop. I skrivande stund är indiepop-duon Amarante, Saraha, Sara Varga och Dismissed klara för festivalen.

Anna berättar att det läggs ned tiotusentals timmar totalt med alla inblandade. Själv har hon numera även två barn och dessutom ett heltidsjobb så tiden räcker inte alltid till. Det blir också tydligt när vi börjar prata om festivalens utveckling. Precis som många andra föreningar kämpar de hårt med ideella krafter och liten budget.

– Vi lider av samma förbannelse som många andra föreningar med att vi helt enkelt inte hinner med. Utvecklingen av festivalen har stannat av och konceptet vi har nu är vad vi mäktar med, berättar Anna.

 

Märker du någon skillnad mot när ni arrangerade de första festivalerna?

– Den största skillnaden är antalet besökare. Nu har vi uppemot 14 000 besökare så vi har ett större ansvar även om vi inte utökat programmet. Vi har alltid haft bra respons men nu är det fler som kontaktar oss självmant och vill vara med på olika sätt så varumärket Örebro Pride har blivit väldigt starkt.

 

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Jag tycker de här frågorna är viktiga och sedan har jag familj som tillhör målgruppen för Örebro Pride. Jag tror mycket på vikten av att skapa mötesplatser. Många vet inte hur man ska bemöta olikheter och därför är det viktigt att människor kan mötas och lära sig. Mycket grundas i okunskap och rädsla.

 

Örebro Pride 2017 går av stapeln den 25-27 augusti och den traditionella prideparaden avgår från Scandic Grand Hotel klockan 18 den 26 augusti.

(Visited 3 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Tö_nyhetsbrev
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.