Olle Anfelt – ledarskapscoach med OS-meriter


Posted 2016-12-25 in Leva & Bo, Näringsliv

Nyckeln till ett hållbart ledarskap är att komma till insikt om att varje enskild person är sin egen expert. Det menar ledarskapscoachen och beteendevetaren Olle Anfelt.

 

Olle Anfelt är ursprungligen från Malmö, men bor sedan drygt 30 år tillbaka i Örebro. Idrottslärarutbildningen på GIH lockade hit honom i början av 80-talet, volleybollen fick honom att stanna lite längre än planerat och kärleken som fick honom att bli örebroare på heltid.

– Jag var övertygad om att jag skulle flytta tillbaka till Skåne efter studierna, men under utbildningstiden jag fick en förfrågan om att ta över tränarskapet i Örebro Volley, eller KFUM Örebro som de hette då. Jag nappade på det och var sedan tränare för klubben i 13 år, berättar han.

Någon idrottslärare blev han dock inte, men intresset kring att vara med och påverka människors utveckling fanns där hela tiden.

– I slutet av min lärarutbildning kom det in en ny lärare på GIH som hette Bert Aggestedt. Han talade mycket om coachning med pedagogik som grund och det tyckte jag lät väldigt intressant. Så jag hoppade av min pågående utbildning och började en tvåårig coachutbildning istället. Därefter byggde jag på med kurser i beteendevetenskap, säger Olle.

Som volleybolltränare var han, som han beskriver det själv, ”en ganska bestämmande och gapig typ”, som gick mycket på känsla och inte alltid var speciellt lyhörd för individerna i laget.

– Men jag märkte att jag inte nådde riktigt ända fram till de uppsatta målen och kände att det var dags att vidareutveckla mig själv. Under 90-talet fick jag upp ögonen för idrottspsykologin, framförallt den nordamerikanska som låg långt fram på området. Jag hade sett många som presterade jättebra på träning, men som inte fick ut lika mycket under match, och insåg att det fanns massor att tjäna på att plocka in den mentala aspekten i ledarskapet, säger han.

Under samma period var Olle med och byggde upp ett kunskapscentrum kopplat till just coachning och idrottspsykologi vid GIH i Örebro. Plattformen fick snabbt ett gott rykte och mycket positiv uppmärksamhet och sålde bland annat tjänster till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). När SOK behövde fylla på med kompetens inom området år 2000 blev Olle mer eller mindre headhuntad och sedan dess har han varit kvar där. Idag är han ansvarig för SOK:s ledarskapsutvecklingsprogram och har varit med som coach och ledarskapsutvecklare vid hela nio olympiska spel. Dessutom är han ute och föreläser en hel del och hjälper även företag och organisationer med coachning.

– När Bert Aggestedt talade om coachning 1982 låg han i framkant med sina tankar. Idag har begreppet tagit sig ut även utanför idrottsvärlden och används i en mängd andra sammanhang. Det har blivit lite av ett modeord och ett ord som i många fall används på fel sätt. Det riskerar att bli ett innehållslöst begrepp i och med att det finns de som kallar sig coach utan att de egentligen är det. Åtminstone utifrån mitt sätt att se på begreppet, med den bakgrund jag har, säger Olle.

Han menar att coachning handlar om ett förhållningssätt och en metod, där det absolut viktigaste är att man förstår vad förhållningssättet handlar om. Gör man inte det tappar metoden effekt.

– Som ledare måste man börja med att gå på djupet med sig själv och sin egen ledarfilosofi. Det måste finnas en grundläggande övertygelse om att den man coachar eller leder är en egen individ. Har man väl knäckt den koden kommer man till en punkt där det känns självklart. Med tanke på hur vi ser på organisationer i Sverige, platta organisationer med mycket egenansvar, borde den här typen av ledarskap passa som handen i handsken. Det tog ett tag innan företagen förstod att coachning kan vara en väldigt bra framtidsinvestering, men jag upplever att det börjar slå rot nu, säger Olle.

Man ska dock inte tro att man kan anlita en coach och att denne löser alla ens ledarskapsproblem och bidrar till företagets utveckling. Olle är tydlig med att det handlar om att främja självbestämmandet, om än inom vissa ramar.

– Alla arbeten har vissa rutiner, men rutinerna och bestämmandet från ledningen får inte ta överhanden. Då bromsas kreativiteten, prestationsförmågan, effektiviteten och utvecklingen. Det står en bra grej i skollagen om att alla elever ska få stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Så borde det vara överallt, menar han.

Det handlar om hållbart ledarskap, som är en förutsättning för att organisationen ska kunna utvecklas och bli framgångsrik. Individerna måste få ta eget ansvar och tänka efter om det de gör är hållbart eller inte.

– Man ska se personen som sin egen expert. Istället för att tala om för individen vad den ska göra och i det ha tvivel som utgångspunkt, ska man som ledare aktivera ”självet” hos personen och dessutom vara frågande och utforskande.

Vid sidan om arbetet på SOK är Olle fortfarande aktiv i Örebro Volley på ideell basis, som ordförande i föreningen. För att ta till vara på hans kompetens och på samma gång skapa en mötesplats för företag och organisationer i Örebro har klubben startat ett affärsnätverk, kallat Nät[verket], där man vill föra samman affärer, idrott, event och coachning. Efter årsskiftet kommer man bland annat erbjuda en coach- och ledarkurs under ledning av just Olle. Första kurstillfället är 1–2 februari.

– Vi sitter på mycket kunnande när det kommer till träning och ledarskapsutveckling. Medarbetare på en arbetsplats ska må bra och dra åt samma håll, precis som ett lag. Dessutom är både idrotten och affärsvärlden mål- och resultatinriktade, så det finns mycket man kan lära sig av varandra, säger Olle Anfelt.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.