Örebro Öl & Whisky tio år


Posted 6 månader sedan in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Nollnitton online banner

Drycker – alkoholfria och icke sådana. Örebro Öl & Whisky firade i år tio år som mässa och självfallet var Totally Örebro på plats för att botanisera bland nyheterna i dryckesvärlden.

 

Kvällen inleddes dock med en ölprovning i ledning av Anders Granberg, som är en av tre bryggare vid Örebro Brygghus. Tre öl testades: ”Passion für Berlin”, ”No Coast IPA” och ”Russian Imperial Stout”. Tre helt olika öl. En suröl, en IPA och en stout. Ölen testades med bland annat ölkorv, ost och kex, vilket gav helt olika smakupplevelser beroende på kombination.

Efter denna inledning blev det en kort vandring mot Conventum och eget botaniserande bland utställarna på årets upplaga av Örebro Öl & Whisky som i år firade tio år.

Tre lokala bryggerier var representerade. Förutom redan nämnda Örebro Brygghus fanns även Närke Kulturbryggeri och Almby Brewery på plats. En ”Dubh Linn Stout” på Närke Kulturbryggeri är en lite snällare variant av deras ”Stormaktsporter”. Inte fullt lika fyllig. Almby Brewerys ”Bière de Champagne”, gjord på champagnejäst och med påtaglig citruskaraktär, förde tankarna till mingel i hotellobby med en laxcanapé som tilltugg.

Mässans överraskning stod dock Whiskytaste för, med sin indiska whisky. Japp, du läste rätt. Indisk whisky. En ”Paul John Single Malt Peated Cask no 819” går lös på 1 292 kronor flaskan, men smaken ligger någonstans mellan Bowmore och Laphroaig när det gäller rökighet. Detta får med andra ord ses som en tidig julklapp till alla som gillar whisky med karaktär av att slicka på en nytjärad eka.

Nu fanns det betydligt mer än öl och whisky på mässan. Vodka, kanelwhisky, gin, rom och Amarula. En söt likör som avbrott till det beska och starka och vars svenska agentur i år hade ett eget relaxtält.

Vid ett besök i London för några år sedan blev det ett besök på 100 Club beläget på Oxford Street för att se och höra en amerikansk gitarrist. Framme vid bardisken pekades det på en av tappkranarna vilket bartendern kommenterade med ett ”Are you sure, sir?”. Det som sedan serverades smakade, ja… det föll inte helt i smaken. Vad drycken hette har fallit i glömska till årets mässa. Kronhuset Trading hade drycken ”Shandy” på menyn och… där var den igen. Ljus lager blandat med 7up. Och inte heller nu föll denna dryck helt rätt i gommen. Allt är dock relativt och smaken av denna ”Shandy” kanske passar någon annan än undertecknad. Däremot visade sig deras ”Crafter´s London Dry Gin” från Estland vara ett utmärkt substitut till vanlig svensk snaps.

Självfallet gick det även i år att köpa annat än dryck. Lakrits, choklad, cigarrer, ost och praliner fanns för den som så önskade.

Efter detta återstår det bara att se fram mot Örebro Öl & Whisky 2018 för nya smakupplevelser.

[nggallery id=108]

(Visited 13 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.