Rom – staden som aldrig sover


Posted 2017-10-15 in Leva & Bo

En resa för att besöka Rom tillhör nästan allmänbildningen. Staden bjuder på 1000-åriga fornlämningar i varje gathörn och Totally Örebro var där på ett besök i juli i år.

 

Rom lär enligt myten vara byggd på sju kullar och grundades enligt samma myt 21 april år 735 f. Kr av Romulus. Cirka tre miljoner människor bor här idag, men staden känns inte på något sätt som att den är stor. I innerstaden, det vill säga innanför murarna till det antika Rom, finns alla sevärdheter inom rimligt gångavstånd. Exempelvis tar det cirka 30 minuter att gå från Fontana di Trevi till Colosseum.

Rom brukar kallas urbs aeterna – den eviga staden och idag handlar det snarare om en stad som aldrig sover. Här är det ständigt liv och rörelse oavsett tid på dygnet. Ja, i varje fall fram till augusti då romarna traditionellt har semester. Då lämnar de staden och det brukar även vara näst intill olidligt varmt att besöka Rom. Temperaturer över 35 grader är inte ovanliga.

Vad ska man då se under ett besök i Rom? Måste alla de där traditionella turistmålen besökas? Både ja och nej. Har du aldrig varit i Rom så rekommenderas ett besök till Vatikanstaten och S:t Peterskyrkan. En kö på en timma eller mer är inte ovanligt, men kom ihåg att trots vad alla försäljare runt kyrkan säger så är inträdet gratis. De kan ge sken av att vara officiella företrädare för staden Rom ekiperade som de är i vit skjorta, slips och kostymbyxor och försedda med en namnbricka där det står guide. Men så är inte fallet.

– For only 85 euro I can make it possible for you to see the church, the chapel and the museum without standing in queline. But because I like you its only 41 euro for you my friend.

Ett brett Stomatolleende fulländar bedragarens erbjudande. Säg bara nej. För mig, min sambo och vår son skulle det första erbjudandet ha resulterat i att reskassan hade decimerats med cirka 2000 svenska kronor.

Samma sak gäller runt Colosseum. Här hänvisar lurendrejarna till att kön är flera timmar lång. Minst tre, eller i varje fall två. Vi var inne på Colosseum på mindre än 20 minuter. 14 euro i entré. Gratis om du är under 12 år. Sedan är det diskutabelt om entrépengarna är värda ett besök. Colosseum är en ruin. En ganska medioker ruin. Som dessutom är restaurerad med hjälp av tegel. Det sägs att den marmor som en gång fanns i Colosseum användes till att bygga S:t Peterskyrkan och därför återstår det en minimal del av den ursprungliga byggnaden. Faktum är att arkeologer och historiker inte är helt överens om hur Colosseum en gång såg ut. Därför rekommenderas den stationära utställning som finns att beskåda i ruinen och som givetvis ingår i biljettpriset. I den utställningen spekulerar både konstnärer och arkitekter vilt med olika teorier och utformningar av den antika byggnaden. Råkar du missa något och vill återkomma så gäller entrébiljetten till Colosseum i två dagar.

 

Mat

Italien är mat. Pasta, pizza, antipasti och vin. Det går att få en tallrik pasta bolognese för sex euro och en halv karaff (två glas) förträffligt vin för under fyra euro i Rom. Tänk bara på en sak – ät aldrig på en restaurang som ligger i närheten av någon sevärd turistattraktion och ät definitivt inte på Al Cardello på Via Frangipane 13 beläget ett stenkast från Colosseum. Bara husnumret borde vara avskräckande nog. 13. Här serveras sura köttbullar (två stycken) och notan saltas med 20 euro extra bara för att du är turist. Det du får betala 30 euro eller mindre för på stadens andra restauranger vill Al Cardello ha 53 euro för. Dessutom insisterar de på att du ska betala utifrån ett slarvigt handkladdat kvitto där matematiken har varit ytterst tveksam.

Däremot kan jag rekommendera restaurangen Rossi Tiziano på Via Palestro som du hittar bara några tvärgator från centralstationen Termini. Utsidan kanske inte ser så inbjudande ut, men väl innanför ytterdörren blir du ytterst väl omhändertagen av kyparna som både guidar dig genom menyn och ger tips på kvällens huvudrätt. Har du dessutom med dig en liten knodd på 2,5 år som fullkomligen älskar spagetti så blir hen kungligt behandlad.

Att besöka Rom är att gå. Du tar dig lätt fram på gatorna och att åka buss eller tunnelbana är lika enkelt. Dock finns det enbart två tunnelbanelinjer, eller kanske tre. Den tredje har de dock grävt på i cirka 50 år utan att komma mer än tre stationer. Rom är nämligen inte bara en stad, utan tre. Tre ovanpåliggande städer som gör utgrävningar minst sagt spännande. Vid mitt förra besök i Rom för snart 20 år sedan hade de hittat ruiner efter bostäder alldeles utanför Colosseum. Arkeologerna bokstavligen kliade sig i huvudet och undrade vad de hade hittat. Och så är fallet på fler platser i staden. Om du råkar vara det minsta lilla intresserad av arkeologi och historia är ett besök i Rom med dess muséer och antika byggnader en fullkomlig guldgruva.

Om du har tillfälle ett besöka Vatikanens museum så ta då gärna en extra tur till rummet för etruskerna. Etruskerna var det folkslag som bodde i Italien och Rom innan det blev Rom och Italien. När jag var på besök i museet var jag fullkomligt övertygad om att utställningen handlade om vikingar. Hjälmar, sköldar, hällristningar och… etrusker. Kolla gärna själv och jämför.

Jo, biljetter till buss, tunnelbana och spårvagnar köps i de små tidningskiosker som finns i varje gathörn av staden. Och det är samma typ av biljett som gäller oavsett vilket färdmedel du väljer.

 

Värme och vatten

Vanligtvis brukar det avrådas från att exempelvis dricka vatten i länder utanför Skandinavien, men Rom är faktiskt känt för sitt klara friska vatten. Och nu pratar vi inte om det vatten som finns att köpa i livsmedelsbutikerna. Nej, här handlar det om det vatten som finns i stadens vattenledningar. Porlande vattenoaser finns utspridda över hela staden och särskilt i närheten av de stora turistattraktionerna. Ett tips är att ha med en vattenflaska som fylls på när tillfälle ges. Personligen drack jag vatten från både Colosseum och S:t Peterskyrkan utan att det satte snurr på magen.

Pantheon och Fontana di Trevi. Hur mycket hinner man med att se under en dag? Allt handlar om vad du vill se och hur länge du kommer att befinna dig i Rom. För att exempelvis hinna se allt som finns i Vatikanstaten med kyrka, kapell och museum behövs det flera dagar – Fontana di Trevi blir ganska trist att beskåda efter typ 20 minuter. Det handlar om att krångla sig ner till fontänen genom folkmassan och kasta det där myntet över axel. Tre mynt ska det visst vara, så jag behöver ett besök till för att önskningen ska gå i uppfyllelse. Att sedan stå och fånstirra i flera timmar på fontänen, ja, det kanske man kan göra men det känns som ett slöseri med tid. Samma sak med Pantheon. In, kolla taket och konstaterat att det är ljus på insidan utan någon belysning och så ut igen. 40 minuter. Max.

Sedan är det en helt annan sak att spatsera längs gatorna och själv upptäcka alla fina kyrkor och märkliga byggnader. För 20 år sedan var det skotrar och en infernalisk trafik i staden. Floden Tibern stank bokstavligen av piss och mig nöp förbipasserande konstant i skinnet mellan tummen och pekfingret. Idag finns skotrarna och vesporna fortfarande kvar, dock inte i samma utsträckning. Trafiken är lika galen, men nu väljer man att åka i små tvåsitsiga bilar typ Smart. Tibern är lika gul då som nu, men stinker inte alls och det finns faktiskt några restauranger som etablerat sig vid strandkanten. Av Teslor och andra elbilar syns det inte en skymt och samma sak med exklusiva sportbilar. Mig var det inte längre någon som nöp. Inte någonstans.

Om du gillar att gå, stå i kö, dricka källvatten, pizza, vin och spagetti – ja, då måste du bara besöka Rom.

En sak till… barnvagnar får inte tas med in i S:t Peterskyrkan. Fråga mig inte varför. Jo, jag har sprungit runt där i jakt på en 2,5-åring och ropat: ”Gustav! Stanna! Nej! Inte…”.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.