Tummelisa som musikal


Posted 6 månader sedan in Kultur, Leva & Bo

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

H. C. Andersens klassiska saga Tummelisa blir nu musikal i regi av länsteatern. Den 20 oktober är det premiär på Örebro Teater då även den yngre publiken får möjlighet att uppleva teaterns stora salong.

 

Tummelisa är berättelsen om flickan som lär sig att säga nej och att ta makten över sitt eget liv. Mot sin vilja förs hon bort till den stora skogen, till Gläntan, till djurens värld. Där finner hon en vän i Svalan, men när vintern kommer och när han försvinner lämnas Tummelisa ensam. Råttan tar sig an henne, men bara på villkor att hon förlovar sig med skogens härskare, den otäcka gamla Mullvaden. Och snart tillkännager Mullvaden att han tänker flytta ner i underjorden för evigt, och ta sin unga brud med sig.

Sagan om Tummelisa publicerades första gången 1835 och en av de över 200 sagor som H. C. Andersen skrev under sin levnad. Nu blir den musikal i regi av länsteatern med premiär 20 oktober på Örebro Teater. Just nu pågår repetitionerna för fullt. Manus är bearbetat av Erik Norberg.

– Om man kommer att känna igen berättelsen om Tummelisa? Ja, det hoppas jag. Vi har behållit grundstommen i berättelsen och ändrat lite utifrån vad som är möjligt att göra på en teaterscen. Det här är ett vandringsepos berättad med sagans anekdotiska form.

Christer Christensson har skrivit musiken till musikalen.                 

– Det är 20 melodier som flirtar både med klassisk musik och pop. Man kan se det som lite av en blandning mellan Danny Elfman, Björck och Tim Burton. Musiken framförs av stråkar och marimba och är väldigt akustisk och lite elektronisk.

Hela föreställningen är två timmar inklusive paus.

– Tummelisa är ett perfekt helgmys med familjen. Istället för att gå på mellandagsbio kan man istället se lite hembrygd mellandagsmusikal, tillägger Erik Norberg.

Musikalen är från sju år och spelas både som familjeföreställning och för skolår tre till sex under hösten. För regin står Isabella Moreau.

– Allt började egentligen för nio år sedan då idén till musikalen pitchdes på en teaterträff i Borås. Sedan kom lite annat i vägen men nu tar vi hela teaterhuset i anspråk för denna musikal.

Det har varit en lång process som bland annat inbegripit en audition i Malmö.

– Det var snarare en form av inventering av musikalartister i Sverige där de fick en chans att presentera sig. Och det var bland annat där vi hittade våra åtta sjungande skådespelare. Fyra är utpräglade musikalartister och fyra är skådespelare med sång som nu finns i ensemblen till Tummelisa.

 

Kan det bli fler musikaler av sagor från H C Andersen i framtiden?

– Det kan det bli. Just nu är jag så nöjd med alla rollerna i Tummelisa. Jag har verkligen fått precis de jag vill ha till de olika rollerna. Och Erik och Christer har gjort ett fantastiskt arbete med librettot och musiken. Det är ju så många fler parametrar att tänka på i en musikal där vi först gjorde en storyboard över vad som kunde bli musik. Själv älskar jag musikal och Tummelisa är lite av ett drömprojekt.

(Visited 4 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.