Absint – en dryck full av myter


Posted 2013-07-19 in Mat & Dryck

Absint – Sankta Annas Bränneri i Strossa

Få drycker är så mytomspunna som absint. I Stråssa finns Sveriges enda bränneri för absint – Sankta Annas Bränneri – och vi åkte dit för att få myterna bekräftade eller dementerade.

 

Vägen slingrar sig nästan runt sig själv efter avfarten från riksväg 50. Vi befinner oss i de norra länsdelarna, efter att ha passerat Lindesberg med drygt två mil. Järnmalmsbrytningen i dessa delar av vårt län har anor från 1400-talet, men upphörde den 31 mars 1983 då gruvan i Stråssa lades i vila för gott. I dag står de flesta gruvbyggnaderna tomma med undantag för att Batalj Paintball årligen arrangerar Kilsbergsbataljen här – Nordens största paintballevent. Här finns även Sankta Anna Kyrka, eller snarare det som en gång var Sankta Anna Kyrka. Byggnaden i sig är ganska häftig och idag rymmer lokalerna Sankta Annas Bränneri. Kyrkan avkristnades 2009 och såldes 2011 till Göran Bäuerle och Henrik Larsson.

– Vi letade efter en byggnad som dels kunde hjälpa oss i marknadsföringen och som också kunde fungera som bränneri, säger Göran Bäuerle.

Efter att bland annat ha tittat på ett före detta mentalsjukhus i Säter och sju andra kyrkor, bestämde de sig för byggnaden i Stråssa. Själva idén till att brygga just absint fick Göran och Henrik sommaren 2010. I februari 2011 var köpet klart och produktionen kunde börja. Absint är en av de mest legendariska spritdrycker som existerar och bland annat är myten att drycken innehåller malört, vilket medför att man blir skvatt galen av att dricka för mycket. Bland annat lär Vincent van Gogh ha skurit av sitt öra under ett absintrus och August Strindberg ska ha skrivit sina böcker under absintens inverkan. Drycken sägs också vara totalförbjuden. Vad är sant?

– Absint innehåller en mängd olika örter. Bland annat är malört, anis och fänkål ett måste, men giftigt? Nej, visserligen innehåller drycken något som heter tujon (som finns naturligt i malört), men för att bli förgiftad måste man dricka typ ett badkar, förklarar Göran.

Sankta_Annas_Branneri_herbs

Något totalförbud mot drycken har det aldrig varit i Sverige och att Systembolaget skulle ha nekat försäljning på grund av dryckens höga alkoholhalt är också helt felaktigt.

– Det här med förbudet har att göra med att absint förbjöds i Frankrike på grund av att de inhemska vinproducenterna lobbade för dryckens farlighet, vilket var rent nonsens. De pratade om att drycken gav en sjukdom de kallade absinthism och att man istället skulle dricka vin för att bli nykter. Nutida forskare har fastställt att det inte finns mer tujon i gammal absint jämfört med ny, påpekar Henrik.

Under 1890-talet gjorde man absint i Tjeckien, så kallad carpsint eller fulsint, på sockerrör som smaksattes på konstgjord väg. I dag tillverkas tre sorters absint på Sankta Annas Bränneri; Valkyria Absinthe, Midvinterblot och Wolf Absinthe. Den sist nämnda har en alkoholhalt på 66,6 viktprocent och ska marknadsföra metalbandet Wolf. Här pratar vi inte surt blaskigt rödvin eller avslagen fadd öl – här pratar vi ordentliga och äkta grejer!

– Och sedan fungerar absint alldeles utmärkt som måltidsdryck, avslutar Göran.

 

Drick absint på rätt sätt

En absintsked och ett högt glas behövs. Absintskeden innehåller hål och på den läggs en sockerbit. Absinten hälls över sockerbiten som sedan antänds och släcks med strilande kallt vatten. Drycken blir gröngrumlig och förföriskt vacker!

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.