Anders säsongsmat: Vår bästa tid är nu


Posted 10 månader sedan in Mat & Dryck

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Knallgröna örter, sjukt goda primör-rödbetor, djupgrön broccoli och zucchini, chockröda och solgula tomater, söta smarriga ärtor och bönor, härligt mörklila auberginer, krispig blomkål, knipplök, söt och sinnessjukt god nykål. Listan kan göras nästan hur lång som helst på grönsaker som är i säsong just nu, hos en odlare precis runt knuten.

 

Jag älskar verkligen grönsaker och utgår alltid från grönsakshållet när jag lagar mat, sen adderar jag kött, fisk eller fågel, om det behövs i rätten. det som är i säsong just nu är godast, så enkelt är det.

Enklast av allt är att bara köpa riktigt bra, nyskördade grönsaker från en odlare som inte använder gifter eller bekämpningsmedel på åkrarna eller i sina grönsaksland. Då blir det oftast fantastiska råvaror som får växa i lugn och ro och bygga upp mycket smak på ett naturligt sätt. Arnes grönsaker i Odensbacken, Sipplunda i Vretstorp, Rörbrakets odlingar i Dylta bruk, Jannelunds gård i Mullhyttan, Karintorpstomater – vi har jättemånga odlare i vår närhet och jag tycker verkligen ni ska åka och hälsa på dem och stödja deras verksamheter.

När det kommer till grillningen så glöm inte grönsakerna, de tycker jag kan få spela första fiolen nu. Köttet eller fisken får vara sidekick, inte tvärt om. Med bra grönsaker behövs inte så mycket jobb vid grillen heller. Rätt upp på glödhett galler, vänd, ta bort och toppa med en god olivolja, rivet citonskal och salt. Klart! Busenkelt. Här kommer sommarens godaste grillrecept:

 

Grönsaker från grillen
Med färskost & rostad auberginekräm.

 

Varm färskost
300g färskost
2 st citron, skalet rivet fint
Salt
Svartpeppar

Värm osten försiktigt, smaka upp med salt och peppar, riv i citronskalet, håll varmt till servering.

 

Auberginekräm
10 st auberginer
100g smör
1dl färskost
1dl grädde
50 g Bredsjö Pecorino
Sesamolja
Salt
Citron

Picka hål i auberginerna med en gaffel runt om och rosta på 160 grader tills de blivit helt mjuka. Skopa ur innanmätet ner i en vid kastrull. Karamellisera under omrörning tills allt är gyllenbrunt och vätskan är borta, cirka 45 minuter under ständig omrörning. Avsluta med smör. Mixa slät med färskost, grädde och riven ost. Smaka upp med sesamolja, citronjos och salt.

 

Grillade tomater
Solmogna tomater, av olika sort.
Olivolja
Basilika
Salt

Lägg tomaterna på glödhett grillgaller, lägg i isvatten och skala. Gröp ur kärnorna. Dressa med olivolja och smaka upp med salt och peppar.

 

Grillad zucchini/knipplök
1 st gul zucchini
1 st grön zucchini
5 st lökar, färska
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Dela på mitten sen rätt på grillen. Bryt isär, dressa med olivolja och salt och peppar.

 

Toppa den varma färskosten med grillade grönsaker och auberginekräm. Riv över citronskal och strö lite goda peppriga örter över. Servera med en bra bit entrecôte, till exempel från Göksholms gård.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.