Det annorlunda julbordet


Posted 4 månader sedan in Mat & Dryck

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Inlagd sill, köttbullar och Jansson. Julbord efter julbord erbjuder i princip samma typ av rätter. Vad gör man för att erbjuda något nytt i mängden av julbord? Totally Örebro har frågat några krögare som inte erbjuder ett traditionellt julbord.

 

Inlagd sill i alla de varianter – från skärgårdsill till whiskysill och senapsdito. Köttbullar och bruna bönor och Janssons frestelse. Magen står i fyra hörn efter de traditionella sju tallrikarna fyllda med mat från julbordet. Det är julbord med jobbet, med kompisarna, föreningen och familjen. Till slut sitter man bara där och petar lite förstrött på köttbullen som sakta rullar över tallriken. Att hugga in på ännu en omgång grisfötter känns inte direkt som prio nummer ett. Däremot brukar samtalet vid bordet tillta efter det att alla tallrikar med mat är avklarade.

Finns det då inga alternativ till julbord? Måste det alltid vara samma typer av maträtter?

På Behrn Hotell erbjuds en skaldjursbuffé istället för ett julbord.

– Vi provar på något helt nytt i år. Det blir lite av en test. Oftast så brukar det bli en hel del julbord under december och vi vill helt enkelt erbjuda något annorlunda, säger Johanna Lundholm hotellchef för Behrn Hotell.

Det som serveras på denna skaldjursbuffé är en halv hummer, krabbklor, havskräftor och räkor.

– Och så kommer det givetvis att finnas tillbehör till dessa skaldjur i form av såser, pajer och bröd.

Denna skaldjursbuffé kommer att servers torsdag, fredag och lördag mellan 7 och 16 december med två sittningar på lördagarna.

Restaurang Umami hittar du i Konserthusets utbyggda foajé och här erbjuds inget vanligt julbord.

– Vi kommer att utgå från vår vanliga meny, men gör en mindre variant av den. Här handlar det om vår plockmatsfilosofi med lite julinspiration. Sharefood helt enkelt, säger ägaren Ronny Persson.

Vill man däremot få julstämning så bör stegen istället gå i riktning mot Örebro läns museum. Rosengrens skafferi hittar du på Engelbrektsgatan och är KRAV-certifierad. Här erbjuds endast vegetariskt mat i form av en väl tilltagen lunchbuffé på vardagarna och lördagar. Här erbjuder man sina gäster en upplevelse i örternas, kryddornas och den gröna matens värld. På Rosengrens skafferi lagas all mat och allt bröd bakas – även kaffebrödet – från grunden, helt utan några som helst tillsatser och med lokala och ekologiska råvaror. 

– Vi har inget julbord utan vi kallar det för julbuffé där vi hämtat kryddor och smaker från det traditionella julbordet, men att vi gör vår vegetariska variant av det, säger Margareta Rosengren, ägare av Rosengrens skafferi.

Rosengrens julbuffé är tillgänglig för företag och sällskap som vill boka. Då blir det juliga smaker tillsammans med Lundh & Folkesson som i år repriserar sin uppskattade julshow. Dessa juliga smaker (eller uppträdande) är dock inte tillgängliga på den ordinarie buffén.

– Förutom sista dagen då vi gör så kallat tabberas och då kan det hända att vissa delar av julbuffén även hamnar på den ordinarie lunchbuffén.

 

Vegetariska rätter utan vare sig sill eller skinka. Fungerar det verkligen?

– Jodå! Till våra ”sillinläggningar” använder vi exempelvis aubergine istället för sill. Sedan gör vi biffar/bollar med hasselnötter och kanel som är mycket uppskattade och så vår kavringstårta med smör och crème fraiche som blir lite som en cheesecake. Men kålrotsskinkan undviker vi. Den blir sällan god.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.