Elite Stora Hotellet – Julbord


Posted 6 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Örebros äldsta Hotell, Elite Stora Hotellet, serverar traditionsenligt ett av länets populäraste och mest omtyckta julbord. Ambitionen är att erbjuda ett traditionellt julbord med en modern twist för sina nära 7 000 årliga julbordsgäster.

 

Elite Stora Hotellet erbjuder ett flertal olika alternativ av julbordet riktat till olika målgrupper, affärsjulbord, kvällsjulbord, familjejulbord eller konferens med julbord. Gästerna får sitta ned och äta av julbordet i den magnifika Stora salen med dess pampiga kristallkronor. Julbordet, med 130 rätter, finns sedan genomtänkt uppdelat och serverat i några av salongerna. Imponerande är den genomgående höga servicenivån vilket ger ett fräscht julbord med ett rimligt köande.

Visst är starten ett glas glögg och några pepparkakor. På bordet står redan några flaskor kall Julmust, den självklara drycken. Nu tar vi av de olika sorternas inlagda sill kompletterat med gräddfil och gräslök, ägghalvor samt prästost från Kvibille och kryddost från Boxholm. Tilltalande var en handfull olika strömmingsrätter, den gravade vitlöksströmmingen hade det rätta stinget. Fler fiskrätter var fem sorters lax, gubbröra, sillsallad och rökta räkor.

De kalla kötträtterna erbjöd ankparfait, kalkon, kalvsylta, leverpastej, rökt lammstek, rostbiff, vildsvinskorv, viltpaté, älgsalami samt en mjäll och god skinka. Vi äter årligen 7 000 ton julskinka i Sverige där över 650 000 grisar slaktas.

Den moderna twisten märktes främst i ett stort antal, innovativa, vegetariska rätter med exempelvis sallader som endivesallad med ädelost och granatäpple, fänkål med capris och citron, röd- och grönkålsallad med russin och ägg, selerisallad med valnötter och vinteräpplen, ängschampinjoner med dragon, trädgårdsallad med cidersenasdressing och avokado med citrussallad.

Det varma inleddes med perfekt krämiga, champinjon- och räkomeletter. Givetvis fanns det gräddstuvad grönkål, Janssons frestelse, julkorv, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och rödkål. De självklara köttbullarna kom faktiskt med på julbordet tillsammans med Janssons frestelse och prinskorven först på 1970-talet. För de som så önskade lagades en bra kokt lutfisk med god sås till på beställning.

Nu väntade ett magnifikt dessertbord i en egen salong. Kola, knäck, ischoklad, olika bakverk och tårtor, fruktsallad, ostkaka, ris a la Malta, ostbricka samt för barnen en stor skattkista med julgodis.

Elite Stora Hotellet erbjuder årligen ett traditionsrikt och välkomponerat julbord med moderna inslag. Föredömlig är den genomgående höga servicenivån viken bidrar till en mycket positiv julbordsupplevelse för de årligen över 7 000 gästerna.

 

Julen & Julmaten
Julen har blivit vår mest betydande och traditionsbundna högtid. Men de julseder vi har idag är inte särskilt gamla. I slutet av 1800-talet utformades och infördes jultomten, julgranen, julljusen och flera andra julseder av främst borgarklassen. Jultomtens utseende porträtterades genom Jenny Nyströms omtyckta teckningar och hans vedermödor beskrevs genom Victor Rydbergs dikt ”Tomten”. Noterbart är att så sent som på 1970-talet blev, för de flesta, julafton en arbetsfri dag och julen den största högtiden.

Fram till och med 1960-talet var julmaten på julafton mer en riklig julmiddag. De flesta arbetade halvdag. Julmiddagen bestod vanligtvis av sillrätter, kallskuret, skinka med dopp i grytan, lutfisk som huvudrätt och en avslutande Ris a la Malta. Från 1970-talet fram tills idag har julmiddagen vuxit i antal rätter då också delar av ”smörgåsbordet” förts över till julbordet. Julmiddagen är för de flesta familjer inte bara en tradition utan något av en årlig ritual.

 

Recensionen bygger på besök vid Elite Stora Hotellet december 2016.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Populär Läsning
 1. Bra Zoo har blivit ännu bättre

  Publicerad i Mode & Shopping 2016-07-11

 2. Bröderna Berglunds Hamnkrog

  Publicerad i Leva & Bo, Mat & Dryck 2016-07-27

 3. Vinöns värdshus

  Publicerad i Restaurang & Pub 4 månader sedan

 4. Vinön

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 5. Spångberg och LaGaylia

  Publicerad i Musik 2017-04-23

 6. Örebro slott

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 7. Då tänker jag på Sigrid

  Publicerad i Kultur 2013-04-03

 8. Örebroaren: Kenny Nordh

  Publicerad i Nöje 2013-02-06

 9. PS lycka till ikväll

  Publicerad i Kultur 2013-07-07

 10. Charlotte Perrelli är dansband, schlager och jazz

  Publicerad i Musik 2012-12-20

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Starta Eget-dagen 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.