Hamburgerbrukets återkomst


Posted 8 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Allt startade som Texas Star för att sedan ändra namn till Hamburgerbruket. När en filial skulle öppnas i Torshälla i Eskilstuna brann ”huvudrestaurangen” i Örebro ner. Nu har de efterlängtade hamburgarna återkommit i skuggan av Svampen.

 

– Efter branden försökte vi köra en stund med en ambulerande vagn, men det var inte så enkelt som vi först trodde och när sedan vinterkylan satte in på allvar insåg vi att det inte skulle fungera, säger ägaren Özcan Kaya.

För lite mer än ett år sedan brann det vid Älvtomtagatan i Örebro. Det visade sig vara en anlagd brand och det som brann var restaurangen som av många då ansågs gjorde de bästa hamburgarna i Örebro. Hemligheten till smaken låg i den högrevsfärs som användes och kärleken till att göra riktigt bra och goda hamburgare.

– Jag hade tidigare gjort hamburgare på högrevsfärs när jag drev á la carte-restaurangen Dalarasten i Säter i elva år, så idén var inte ny för mig. Men det visade sig att jag tydligen blev först med detta i Örebro.

Özcan är född och uppväxt i Turkiet och kom till Sverige 1998. Sedan dessa har han arbetat i restaurangbranschen.

– Jag ville egentligen studera vidare, men det gick inte. Jag gillade skolan och trivdes med att lära mig saker. Verkligheten ville något helt annat och det blev istället att arbeta i kök.

Doften av nygrillade hamburgare börjar sprida sig i ut i lokalen till det som en gång var Jimmy´s Diner på norr i Örebro. Det är ”hemlig” smygöppning och alla maskiner ska testas inför den egentliga premiären. Allt görs för att säkerställa att maskineriet fungerar som det ska.

– Jag har hela tiden haft i tanken att återvända med Hamburgerbruket till Örebro. Det som har saknats är en bra lokal och när erbjudandet om att överta lokalen för Jimmy´s Diner dök upp kunde jag bara inte säga nej. Det här är en alldeles för bra lokal för det och passar utmärkt för en nyetablering av Hamburgerbruket.

En ”Jägaren” med pommes och Coca cola har placerats på bordet framför mig. Pommesen serveras i kartong och hamburgaren är inlindad i därför avsett papper. Doften går inte att ta fel på och smaken är kryddig med ett bett i eftersmaken som enbart ger mersmak. Den här hamburgaren består av ett kött som är så långt ifrån den ”lut och kartong” som andra mer världstäckande hamburgerkedjor envisas med att servera.

”Ambujaje, pappa, ambujaje” säger den lille parvel, som snart blir två år och tio månader, och som fått följa med på den här provsmakningen. Givetvis finns det en meny anpassad till de yngre medborgarna där allt packas i en kartong som även innehåller en liten leksak. Ett belåtet ”Mmmmm” meddelas efter första tuggan. Hamburgaren får godkänt. När även pommesen slukats övergår intresset för den lilla gula leksaksbil som följt med i kartongen.

– Tanken finns att öppna ett till Hamburgerbruk i Örebro, men då med en mera central placering. I dagsläget finns det en restaurang i Torshälla i Eskilstuna men min plan är att etablera ytterligare tio Hamburgerbruk inom fem år och även att göra detta till en rikstäckande kedja – så mycket tror jag på de här hamburgarna.

(Visited 29 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.