Joel Englund – mellan teatermeny och kocklandslag


Posted 2014-11-18 in Mat & Dryck

Örebroaren Joel Englund blev förra året medlem av Svenska Kocklandslaget. Den 21 november är det dags för VM i Luxemburg, men innan dess ska det komponeras en teatermeny på Scandic Grand.

 

Platsen är foajén till Scandic Grand. Kaffet är framdukat tillsammans med sött tilltugg. Ibland har det sina fördelar att intervjua kockar. Framför mig sitter Joel Englund och Daniel Malmberg som båda arbetar i hotellets restaurang.

I skrivande stund har duon en gemensam uppgift att slutföra. Joel och Daniel ska skapa menyn till Peter Flacks och Marie Kühlers pjäs Ingen konst, som sätts upp på hotellet. De räknar med 100 matgäster per kväll.

– Det finns många restauranger som går safe, men vi väljer att utgå från oss själva och vilken säsong det är. Det ska vara rakt och enkelt med höga smaker, säger Daniel och får medhåll av Joel.

Senare i november är det helt andra saker som står på menyn för Joel, han är nämligen en av de svenskar som ingår i Kocklandslaget.

Joel Englund är uppväxt på Väster i Örebro och i Garphyttan. Att det just blev kockyrket var lite av en slump.

– Jag har alltid tyckt att det var ett häftigt rock´n´roll-yrke, men i gymnasiet gick jag naturvetarlinjen – i sex månader – innan jag insåg att det inte var något för mig. Jag måste arbeta med händerna och det blev istället en praktikplats på Ett rum och kök, berättar Joel.

Det blev heltid i sex månader på restaurangen som då låg på Ringgatan, ungefär där dagens restaurang Byblos finns. Det var spot on från första dagen och efter det tvekade aldrig Joel över vad han ville bli – kock. Till Scandic Grand kom Joel i mars 2013, efter att tidigare ha arbetat på Sjökrogen.

2012 skickade han in en ansökan till Kocklandslaget i form av ett personligt brev.

– Sedan blev jag kallad på intervju med tillhörande personlighetstest. Det var frågor om vad man var för typ av person och sedan var det information om vad som skulle krävas för att bli uttagen, berättar Joel.

Till VM i Luxemburg har Sverige valt att anmäla sex stycken kockar och Joel är en av dem. Det är upp till varje landslag hur många man vill anmäla och det kan i princip vara hur många som hest. Oftast handlar det om mellan tio till tolv personer. Och tolv personer är precis vad svenska kocklandslaget är.

– Alla deltar inte i själva tävlingen utan behövs till alla förberedelser som ska göras. Och vi kommer att hyra in oss på en restaurang i Luxemburg, exakt var är ännu inte klart.

VM består av två moment. Det första är kallkök och här är det ett spann av grejer som ska presenteras. Det är showfat för åtta personer med fingerfood och tapas, där två ska vara varma och två ska vara kalla. Sedan ska laget presentera två olika menyer – en lakto/vegetarisk och en fri femrätters. Här handlar det om avsmakningsmenyer där man gör det bästa man kan prestera. Det ska vara tre fristående förrätter, fyra olika desserter och fyra olika petit choux plus en ätbar skulptur.

– Sedan doppas allt i gelé för att hålla och ska inte avsmakas. Här gäller det att behärska så många tekniker som möjligt och man får inte upprepa sig i färg, form eller råvara.

I detta moment delas lagmedlemmarna upp på det de är bäst på och varje person gör bara sin del av bordet.

 

Hur förbereder man sig inför en sådan här tävling? Hur tränar man?

– Vi brukar träffas en gång i månaden under fyra, fem dagar och då går vi igenom menyn, testlagar maten och ser vad vi ska förbättra.

När det gäller själva VM så hålls den i en mässhall och ingen matlagning får ske på själva mässan, utan ska göras i det kök man utför alla förberedelser i. Sedan fraktas maten till mässan.

Nästa moment i tävlingen är varmkök och då får man välja ut sex personer till laget. I det här momentet gör man en trerättersmeny för 110 personer som ska vara klar på under sex timmar. Två timmar av dessa ska läggas på restaurangservice för att få maten till mässan. Sedan plockas tio slumpmässigt valda tallrikar ut och ges till en jury för avsmakning.

– Vi vet alltså inte vilka av tallrikarna som går till juryn så här gäller det att hålla samma höga kvalitet på alla tallrikar. De tallrikar som inte går till juryn är det fritt fram för vem som helst som besöker mässan att köpa.

På VM brukar det delta mellan 20 till 25 landslag. Här bestämmer laget över förrätt och varmrätt. Helst ska det man presenterar vara baserat på råvaror från det egna landet.

– Sedan brukar det vara tema i hur man väljer att paketera och presentar det man gjort. Det här är en laginsats och jag känner mig inte det minsta orolig över hur vi ska lyckas i VM.

Förutom VM är det även OS vart fjärde år i Erfurt i Tyskland, samma ställe varje OS.

– Det skulle inte gå att genomföra en sådan stor tävling någon annanstans. Vid nästa OS, 2016, ska vi givetvis vara med.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.