Kitchenette – ett innovativt och ambitiöst nytillskott


Posted 2017-02-07 in Mat & Dryck

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Kitchenette är ett nytt restaurangtillskott där Ågatan 3 låg tidigare. Den trivsamma lokalen har helrenoverats, rustikt och trendriktigt. Väggarna är effektfullt kakelklädda.

 

Kitchenette kan översättas med kök och rum och anger ambitionen att skapa en inbjudande mötesplats med öppen bar, kök och matsal. Konceptet är att gästerna ska kunna komma in såväl för att mer hastigt dricka ett glas vin runt ett par plockrätter som i en längre sittning dela på ett större köttstycke.

Vi tas vänligt emot, oftast av servitörslegenden Manuel Oliver – tidigare mångårig medarbetare på Stora Hotellet. Väl till bords får vi menyn vilken har nitton plockrätter, tre huvudrätter, åtta rätter att dela på samt fem desserter. Smårätterna är i större tapasform. De tre huvudrätterna är dagens viltkött, rödingfilé samt det vegetariska alternativet bönbiff. Att dela på, för 3-4 personer, finns som start charkuteri- eller ibericobricka, som fisk skaldjursplatåerna och som kött, entrecote, lammracks, t-bensstek och Tomahawk. Till dessert erbjuds confiterad äppelglass, crèmekaramell, chokladtriologi, lakritsglass samt Kitchenettes mix av desserterna.

De lagom stora och vackert upplagda plockrätterna är helt rätt. Vi och vårt sällskap har med glädje ätit och delat på chorizon, kronärtskockan, oliverna, ostronen, råbiffen, skaldjurscevichen och tonfisksalladen. Ett alternativ till plockrätterna är att bordet gemensamt delar på en charkuteri- eller ibericotallrik.

Kitchenettes specialitet, de grillade köttbitarna i hela stycken, är både restaurangens styrka och svaghet. Vårt favoritkött är den eget hängmörade styckningsdetaljen Tomahawk, en entrecote med ben och litet högre fetthalt vilket ger ett mycket saftigt och smakrikt kött. Vi får först de varma tallrikarna och därefter de eget skurna pommes fritesen och en potatisgratäng. Plats bereds på bordet och in kommer en stor träplanka fylld av kött, lök, tryffelsås och örtsmör. Det i bitar skurna köttstycket räcker till 2-4 gäster. Köttet är grillat medium-rare. Sannolikt ska det vara medium, vi vet inte exakt då vi inte tillfrågades om hur vi önskar det. Köttet är perfekt mört och gott. Pommes, potatisgratäng, sås och örtsmör kompletterar på bästa sätt. Kött som bäst.

Svagheterna är dock två. Innan vi får in det goda köttet har pommes och potatisgratängen hunnit bli ljumma. Det kött som blev kvar på träplankan, till en andra servering, har börjat att kallna när vi får det på tallriken. Den andra svagheten är att tillredningen av kötträtterna tycks ta så lång tid för köket att det, de kvällar restaurangen är välbesökt, kan bli en för gästerna lång väntan på de beställda rätterna. För icke köttätare erbjuds en skaldjursplatå fylld med färska och grillade räkor, olika musslor samt havskräftor. Desserterna är alla smarriga där chokladtriologin och lakritsglassen är läckra finaler.

Manuel är Kitchenettes största tillgång och ser till att serveringen sker med effektivitet och stil. Vinlistan har Manuel under uppbyggnad men redan idag finns till maten väl matchande viner. Kitchenette har ett innovativt koncept där en inbjudande mötesplats med öppen bar, kök och matsal har skapats. Här pågår och behövs en fortsatt utveckling av mat och service så att den höga ambitionen får större genomslag, till glädje för gästerna.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.