Mat ska utveckla ölprovningskonceptet


Posted 7 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Ölprovningar i all ära, men sen då? Du testar ett gäng öl och får tips på mat att inta dem till och sedan kommer du hem och upptäcker att det inte alls fungerade så bra. Eller så upptäcker du att den där Ipa:n som var så god till första tuggan inte alls känns lika klockren halvvägs genom måltiden. Det vill Walter Dingel och Sten Emerén lyfta fram med arrangemanget Beer & Food på Dannes Pub och restaurang den 7 december.

 

Walter Dingel har en gedigen bakgrund som både konditor och kock och var bland annat, med start i mitten av 1980-talet, källarmästare på Grand Hotel under 12 år. Sten Emerén är lärare i dryckeskunskap och undervisar fortfarande i ämnet trots att han, enligt egen utsago, egentligen gått i pension. Tillsammans vill de lyfta ölet som måltidsdryck med en annorlunda ölprovning.

– Hur ofta har man inte varit utomlands och druckit ett fantastiskt vin och så kommer man hem och det har förvandlats till något helt annat, säger Sten Emerén och syftar till att det är många saker som bidrar till hur ett vin eller ett öl smakar.

Beer & food är tänkt att utveckla ölprovningskonceptet och låta deltagarna få uppleva ölen direkt i samband med mat.

– Då slipper man göra bort sig och köpa hem ett öl man provat men som sedan inte fungerar alls. Det är också så att ölet förändras under tiden du äter och dricker, berättar Sten.

Det är Walter som komponerat menyn för kvällen och Sten har valt ut ölsorterna. Totalt kommer det att serveras sex olika öl – tre belgiska och tre brittiska.

– Det blir som en fotbollsmatch mellan Belgien och England och det blir spännande att se vilken ölnation som vinner. Vid ett tidigare arrangemang vann Belgien med 2-1, skrattar Sten.

Menyn är inte helt fastställd i skrivande stund men Walter berättar att det blir en slags plocktallrik som förrätt. Därefter följer en mustig gryta körd i öl vilket passar årstiden väl och som avslutning serveras en chokladdessert.

– Vi vill också visa att man kan dricka annat än vin till maten. Min fru brukar ofta säga ”den där får du dricka själv” när hon smakar på en öl. Men till maten passar det helt plötsligt jättebra, avslutar Walter.

 

Beer & food går av stapeln den 7 december och du bokar din plats på Dannes pub och restaurang vid Järntorget.

(Visited 9 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.