Recept: Champinjonstroganoff

Text: Thomas Helsing Recept: Jimmie Lannér Foto: Gitsy Lannér
Posted 2018-08-08 in Mat & Dryck

Okej, vi gillar både biff- och korvstroganoff. Det är härliga rätter som passar lite när som helst på året (undantaget den värsta sommarhettan kanske). Men det fina är att om man nu vill välja bort köttet, eller om man redan har valt bort det, så behöver man inte välja bort en fin stroganoffrätt för det. Här är en himmelskt god vegetarisk stroganoff med champinjoner som huvudingrediens istället.

 

Ingredienser
1 st finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1/4 tsk rökt paprikapulver
1/4 tsk paprikapulver
2 nypor cayennepeppar
600 g skivade färska champinjoner
2 dl vitt vin
1 tsk dijonsenap
2 dl grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
10 g hackad persilja
vegetabilisk olja till stekning
zesten av en hel ekologisk samt citronsaften av en halv ekologisk citron

 



Gör så här: Stek lök och vitlök i matolja tillsammans med paprikapulvren och cayennepeppar, fräs det mjukt utan att ta färg. Häll över i en skål och ställ åt sidan. Stek champinjonerna i matolja tills dom är genomstekta och har fått lite färg.

Slå tillbaka löken och blanda runt med champinjonerna, häll på vinet och låt nu reducera ner tills ungefär 1/3 av vätskan kvarstår. Tillsätt buljong och dijon, låt puttra en minut och lägg sedan i creme fraichen. Pressa ner 1/2 citron + zesten av den hela citronen och smaka av med salt & svartpeppar. Ta bort från värmen och strö hackad persilja över vid serveringen.

Basmatiris och en grönsallad passar utmärkt med en vegetarisk stroganoff.

 

Vill du få mer inspiration? Här har du fler suveräna recept!

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.