Robbans rombok


Posted 2015-12-27 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Efter ett och ett halvt års arbete är den här. Tanken med Lilla romboken, av och med Robert Sandqvist, är att den ska vara en rolig och enkel coffeetablebok.

 

– Boken speglar mer min relation till rom än att det ska vara något regelrätt uppslagsverk, säger Robert Sandqvist där han sitter uppkrupen i en av sofforna inne på Stora Örebro.

Han är född och uppväxt i Östersund, men som 21-åring flyttande han till Örebro och ett liv som bartender. Efter att ha jobbat på bland annat Frimis, Royal Arms och Björnstugan driver han idag Lilla och Stora Örebro, och sedan en tid även Gamla Örebro i Wadköping, tillsammans med Davide Lindkvist. Som bartender började han att intressera sig för rom.

– Mina första drinkar på rom var med silverrom. En bestod av silverrom och läsken cocobahia.

Idag är drinkarna betydligt mer sofistikerade än så och Robbans mojito från Lilla Örebro är smått legendarisk. Första romresan gick redan 2001 till Costa Rica. Sedan dess har Robban besökt Jamaica, Kuba, Nicaragua och Panama i jakten på rom och dess historia och tillverkning.

– Besöket på Jamaica var inte roligast. Du kunde inte gå var du ville och det var en tuff miljö. På Costa Rica var det ungefär som här hemma i Sverige.

Framför sig på bordet vid soffan har han en bunt böcker. Böckerna är resultatet av ett och ett halvt års arbete tillsammans med fotografen Richard Ström, spökskrivaren Pelle Blohm och Magnus Berg som svarat för den grafiska utformningen. Lilla romboken är tryckt i 520 exemplar.

– Vi har inte använt oss av något förlag, utan tryckt den på eget bevåg. Eventuellt kan boken hamna på någon bokhandel. Den finns att köpa hos oss på Stora Örebro.

I boken får man lära sig grunderna i rommens historia och information som exempelvis att sockerrör inte alls är naturliga i Karibien, utan kom med Christofer Columbus från Kanarieöarna. Vi får också veta att namnet rom kan ha två utgångspunkter. Ett: På de engelska kolonierna kallades drycken Rumbullion. Därav namnet rum. Eller två: Namnet kommer från det latinska namnet för sockerrör – saccharum.

– Jag brukar säga att rom är den enda bisexuella drycken – det finns något för alla. Du har allt från rom som nästan smakar whisky till den sockersöta Captain Morgan.

 

Finns det någon svensk tillverkning av rom?

– Sprit gjord på sockerbetor får ju inte kallas för rom, men Träkumla Rom på Gotland gör en dryck de kallar Altissima och som är smaksatt med pistage. Distributören Svenska eldvatten köper och buteljerar rom i Sverige. Det finns en portal i Amsterdam som handlar med romdestillat.

 

Favoritrommen?

– Centennial. Den är favoriten just nu. Jag är ju ingen sommelier, men eftersom jag driver Stora och Lilla Örebro så har jag fördelen att kunna köpa in alla nyheter och testa. Skulle jag göra detta som privatperson vore det nästan en omöjlighet rent ekonomiskt. Sedan så kryddar jag rom själv på fat. Jag har fått tag på ett fat från Mackmyra som jag tänkte experimentera med.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.