Så här enkelt gör du hemgjorda bagels


Posted 2015-11-08 in Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Älskar du bagels, men tycker att det verkar svårt att baka egna hemma? Lugn – det är hur lätt som helst att göra!

 

Jag älskar bagels. ÄLSKAR. Om jag fick välja ett enda bröd att äta resten av mitt liv? Jag väljer bagels. Jag väljer bagels med cream cheese, jag väljer bagels med marmelad, jag väljer bagels med smält ost och stekt ägg. Bjud mig på bagels och jag är din.

Bagels är egentligen bara bröd som nästan vilket som helst. Men liksom lite sötare? Lite segare? I det här receptet – som jag fick skickat till mig av en mycket god vän – är det sirapen som skiljer sig från vanligt matbröd. Och kokningen, förstås. Resultatet är fantastiska, rykande färska och jättefina bagels att bjucka på hemma, perfekt brunch i höst och vinter. Perfekt lunchmacka. Perfekt till allt.

 

Så här gör du (räcker till 12 st, receptet går utmärkt att halvera)

5 dl vatten
25 g jäst
0.5 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl

+ stor kastrull, 3 liter vatten och 4 msk socker till kokning, och ett eller två ägg att pensla med.

 

Lös jästen i 37-gradigt vatten och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda in mjölet ordentligt i ungefär tio minuter (det här kan du bergis göra i en sån där bakmaskin, men jag vet inget om det, jag har ingen sån). Jäs degen övertäckt i en halvtimme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär i 12 bitar. Forma till rullar och nyp ihop till ringar, eller gör till en boll och gröp ett hål i mitten och forma till en ring. Gör som du tycker är enklast, det viktigaste är att det blir just ringar av dem. Låt jäsa ytterligare en halvtimme, tills de fått dubbel storlek.

Nu blir det kul! Koka upp vatten och socker (sjud – stormkoka inte!), och koka sedan dina bagels en minut på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Lägg dina bagels på en plåt, pensla med vispat ägg och låt gå i ugnen i ungefär en kvart på lite drygt 200 grader. Klart!

(Visited 15 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.