Två Kiwis på Ekerö

Text: Per Gustafsson Foto: Press
Posted 2018-04-18 in Mat & Dryck

Hur stor är sannolikheten att finna två nya zeeländare på Ekerö. Och de brygger dessutom öl med en speciell växt som gror 1 470 mil härifrån.

 

Nordic Kiwi Brewers började sin produktion 2016 i en lagerlokal på Ekerö strax utanför Stockholm. Personerna bakom detta bryggeri heter Kerryn Beattie och Craig Donovan.
 Att brygga sitt eget öl i ett mikrobryggeri är ett fenomen som dök upp i Sverige på 90-talet och det är här för att stanna. Mikrobryggerierna breder ut sig över landet och med hjälp av metoder baserade på en klassisk bryggeritradition gillas produkterna av öltörstiga svenskar.

Nordic Kiwi Brewers presenterade sig för den stora publiken första gången på Nöjesguidens Ölmässa på Nordic Light Hotel i Stockholm 2017. Då bjöd de på en ”Imperial Champagne Pilsner”, en pilsner som de bryggt med champagnejäst och som ger drycken dess speciella karaktär.

Och även deras namn sticker ut. Eller vad sägs om ”Gone native”, ”Shady Jane”, ”Trippie Hippie”, ”Till the cows come home”. Fantasifulla namn från bryggeriet som har valt att använda humle från deras hemland att smaksätta ölen med.

Smaken och karaktären på humlen skiljer sig mycket på var den kommer ifrån och vilken sort det är. Och i den här branschen måste man nischa sig för att etablera en marknad. De valde den nya zeeländska humlen som är mer tropisk än den amerikanska som har betydligt mer citrus i smaken.

Craig och Karryn har tidigare sagt i en intervju i Nöjesguiden att de startade bryggeriet efter flera år av ölbryggning hemma. Efter många ölspetsade samtal och en god dos av drömmar beslutade de att ta steget in i kommersiell bryggning. Det hela låter väldigt enkelt, men som alla bryggare vet är det en lång väg från dröm till verklighet.

Namnet Nordic Kiwi Brewers kommer från dualiteten av att vara kiwibryggare här i norr. De kallar det själva Nordic heart – Southern Soul.

 

NKB Just Chill’n Stout

Rostad, maltig smak med liten sötma, inslag av pumpernickel, kakao, katrinplommon, kaffe, lakritsfudge, rök och chili. Serveras vid 12-14°C till rätter av mörkt kött eller som sällskapsdryck.

Nr 32846, 30:90:- / burk, 330 ml.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.