Walvet Bar & Matsal


Posted 2017-09-07 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Klubb Wah-Wah 2018 -1

Nyöppnade Walvet Bar & Matsal är beläget i det vackra hörnhuset vid korsningen Storgatan/Järnvägsgatan. I de pampiga lokalerna hade Handelsbanken ursprungligen sitt kontor, därifrån kommer namnet.

 

Walvets vinkelformade lokal, stilfullt inredd, består av bar, matsal och en loungedel. Här serveras frukost, lunch och middag samt fika och drinkar från tidig morgon till sen kväll.

Snabbt har Walvet blivit en omtyckt och populär mötesplats. Lokalen är väl anpassad för att såväl hänga i baren som att mer avskilt äta en middag. Inredningen är modernt elegant med mässing, marmor och mäktiga kristallkronor i taket. Atmosfären är livlig där de kunniga servitörerna jobbar på i full fart. Välkomnande möts gäster av det öppna köket där välrenommerade Daniel Malmberg är chefskock.

Till lunch erbjuds dagligen genuin och modern husmanskost, en fisk- och en kötträtt samt alltid caesarsalladen med kyckling och bacon. Fisken kan vara en ugnsbakad torsk, en risotto på skaldjur eller en mustig fiskgryta med kräftstjärtar och citronsås. Kötträtten en lasagne, klassiska isterband med stuvad potatis eller wallenbergare på kalv tillsammans med det rätta ”fluffiga” moset.

Kvällstid finns en meny bestående av fyra förrätter, sju huvudrätter och tre desserter. En bra start är att dela på Walvets charktallrik, salami, skinka, ost, bröd, saltgurka samt röror. Men den halstrade pilgrimsmusslan, gubbröran, råbiffen och löjrommen är också alla tilltalande. Huvudrätterna erbjuder ett antal svenska klassiker som, biff, burgare, fjällröding, kalvfilé, ankbröst och ett vegetariskt alternativ. Desserterna är få men goda i form av crème brulée, chokladmacka och vaniljglass.

Löjrommen, vackert upplagd på ett friterat potatisbröd med syrad grädde, brynt smör och inlagd rödlök, äter vi med stor njutning. Råbiffen med betor, grillad sallad, lök och kapris är innovativ men vi önskar den mer klassiskt med köttet mer ensamt i fokus. Fjällrödingen är mjäll och perfekt tillagad. Rödingen ligger på en bädd av kål och beta och serveras med en morotsterrin samt forellrom, gott. Kalvfilén, bra smak men trist överstekt, kompletteras med bakad potatis, en pure på rotselleri samt sky. Crème brulée, här perfekt krämig med den rätta krispiga ytan, är alltid en bra avslutning.

Drinkutbudet är lockande med allt ifrån en uppkäftig Gin Fizz med hallonskum till Walvets Drajja byggd på klassisk Örebro akvavit. Vinutbudet är väl valt men påslaget, upp till fem gånger Systembolagets pris, torde vara ett av landets allra högsta.

Walvet Bar & Matsal är ett ställe där gästerna känner sig väl omhändertagna, perfekt för den eller de som vill ta ett glas i baren eller äta något. Visst lever köket upp till de egna ambitionerna, att servera rätter byggda på enkelhet och kvalité.

 

Fastigheten Storgatan/Järnvägsgatan

 

Det eleganta hörnhuset är byggt i renässansstil och stod färdigt i slutet av 1800-talet. Handelsbanken flyttade in i nuvarande Walvets lokaler 1890 och blev kvar till 1930-talet. Fastigheten ägdes under perioden 1921-1965 av KFUM Örebro som bedrev en omfattande verksamhet i huset. Senaste hyresgästen i Walvets lokaler var bokhandeln Libris vars böcker dolde lokalens prakt. Idag har lokalen återfått sin tidigare glans avseende inredning, valven och ursprungsgolven har tagits fram och det gamla bankvalvet har blivit vinkällare.

(Visited 93 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Labero On Fire
Christmas nights 2018
Mediasäljare -18 (HKM)
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar