Handlar du elsäkert?

Text: Thomas Helsing Foto: Länsförsäkringar
Posted 2018-12-10 in Leva & Bo, Mode & Shopping

elsäkert

Okej, så du har köpt eller fått en elektriskt driven julklapp. En ny stavmixer, en hysteriskt blinkande lampa eller ett elektroniskt spel med getter. Det kanske till och med är köpt från någon av nätbutikerna som handlar med Kina? Men har du kontrollerat att din nya elpryl är säker?

 

Förra året lade svenskarna i genomsnitt 3 108 kronor på julklappar. En del av dessa pengar går till internetbutiker både i Sverige och utomlands, inte minst då till kinesiska tillverkare via appar som Wish och Alibaba. Men det gäller att se upp, en del elektroniska produkter kan vara undermåliga eller rent utav farliga.

Förra året pekade elsäkerhetsverket ut produkter som säljs från Asien som bristfälliga i många fall. En del vet kanske inte ens att de handlar varor från Asien eftersom sajter och appar numera ofta är på svenska. Och blir det problem kan det vara svårt att reklamera.

– Felaktigt tillverkad hemelektronik kan ge allvarliga konsekvenser för dig och ditt hem. Idag är alla former av laddare och led-lampor högaktuella, apparater eller laddare kan kortsluta, fatta eld eller ge stötar, säger Tomas Ekman, riskspecialist på Länsförsäkringar.

För att veta att du köper en säkert tillverkad produkt finns det några saker att titta efter. CE-märket är en sådan sak som ska finnas på produkten och dessutom bör det finnas ett tillverkarnamn tillsammans med uppgifter om spänning och ström. Det sistnämnda är inte minst viktigt eftersom en hel del hemelektronik som tillverkas i Asien inte är anpassade till den europeiska standardspänningen 230 volt.

De senaste åren har man kunnat läsa om tillbud där olika elektriska produkter börjat brinna. Hoverboards och mobiltelefoner är ett par exempel och så sent som i början av december självantände en elcykel i Jämtland och orsakade en bostadsbrand. Värt att notera är att den elcykeln inte ens stod på laddning även om incidenter med cyklar på laddning är vanligare.

– Var noggrann med att säkerställa bra kvalitet på batteri och laddare när du köper elcykel, säger Tomas.

 

Extra uppmärksam bör man vara vid väldigt billiga produkter. Där kan det finnas anledning att misstänka att tillverkaren har valt billigare komponenter av sämre kvalitet. Bra kvalitet är dessutom mer klimatsmart då elektronik i regel innebär en stor klimatbelastning.

– För att testa om du har att göra med ett seriöst företag kan du prova att ringa företagets kundtjänst innan du lägger din order. Då kan du passa på att fråga om ångerrätt och annat som kan skilja sig från när du handlar inom EU, säger Tomas.

 

I Elsäkerhetsverkets senaste rapport slår man fast att bränder som uppstår av elprodukter ökar kraftigt, och så har det sett ut de senaste åren.

– De största riskerna finns med laddare, lampor och belysning av olika slag. Ladda inte utan uppsikt och på en plats fri från brännbara material och ladda helst inte på natten, avslutar Tomas.

 

CHECKLISTA

Produkten ska ha:
• CE-märkning
• Information om tillverkaren, inklusive postadress
• Information om importören, inklusive postadress (om tillverkaren inte finns inom EU/EES)
• Typbeteckning (identifiering av produkten)
• Märkdata (information om spänning, ström med mera)
• Svensk stickpropp
• Bruksanvisning och säkerhetsinformation på engelska/svenska

 

Företaget ska ha:
• Adress, epostadress, telefonnummer, namn, organisationsnummer eller liknande
• Kundtjänst som är lätt att få kontakt med

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.