Carola till Örebro med sin bästa jul


Posted 2015-12-11 in Musik

I år är Carola ute på julturné för första gången på tre år. Den 17 december kan man se henne på Conventum tillsammans med ett fyrmannaband.

 

Min bästa jul är namnet på turnén som tar Carola runt landet ända fram till bara fyra dagar före och det är en artist som ser fram emot att få dela sin syn på julen med de som kommer att lyssnar.

– Jag har en lyssnande publik, och jag vill gärna berätta, men det kommer naturligtvis att finnas en respekt i det hela. Jag är inte ute efter att tvinga på någon en uppfattning eller tro. Det är första gången på några år som jag är ute på en julturné, för jag har velat etablera en tradition och skapa ett sammanhang kring jul för min dotter som jag adopterade från Sydafrika för tre år sedan, säger Carola Häggkvist.

Över 30 år har gått sedan hon som 16-åring dansade in i våra vardagsrum via Melodifestivalen, sjungandes Främling. En sång som då och då också spontant kommit med under den pågående turnén, men då i en helt annan kontext än vad den hade från början.

– Den passar i dagsläget, ”främling, vad döljer du för mig, i dina mörka ögon”. Om man bryr sig om att ta reda på vad svaret på den frågan är så är det snart inte längre en främling som står framför en, utan en medmänniska, konstaterar Carola Häggkvist.

Carola har tagit ställning i flyktingfrågan och bestämde sig efter att ha sett hur människor riskerade sina liv för att ta sig över Medelhavet att hon ville göra vad hon kunde för att hjälpa till. Det resulterade i att hon tidigare i höstas begav sig till Kos där många av flyktingarna kommer i land.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag var tvungen att föra ihop min tro med handling. Jag åkte inte ned för att dra uppmärksamhet till mig själv men jag gick ut och berättade om det ändå, för jag visste att det skulle bli skriverier även om jag inte sa något. Så jag stod där, till knäna i vatten mitt i natten med filtar i famnen och var med och tog emot de som gjort resan över Medelhavet. Hade det inte varit för att turnén redan varit bestämd så hade jag nog blivit kvar hela hösten. Det var många privatpersoner som var där och hjälpte till, gjorde vad de kunde. Det handlar om att inte bara se flyktinglägren och eländet, utan människorna, säger Carola.

När nu turnén är i full gång så handlar också en av de allra nyaste sångerna om de som riskerar sina liv i sökandet efter trygghet, Refugee Song, en titel som lika väl skulle kunna handla om de flyktingar julen ursprungligen är tänkt att högtidlighålla, men som handlar om den situation vi ser idag.

– Jag fick ett brev från vänner jag lärt känna på Kos, fyra kvinnor som lämnat Uganda för att få ett bättre liv. De skrev att de kommit till Aten, och att de nu skulle försöka ta sig genom Europa upp till Sverige. Brevet slutade med ”please, pray for us”, och jag började gråta. Vi höll på och repeterade och Anders Widmark satt och spelade lite på pianot. Jag sa åt honom att fortsätta spela, och plötsligt hade vi skrivit Refugee Song, berättar Carola Häggkvist.

Den självklara frågan, om kvinnorna från Uganda lyckades ta sig förbi taggtrådar och gränskontroller och till slut nådde Sverige får ett snabbt, och för Carola själv lika självklart svar,

– Ja, de nådde fram. De bor hemma hos mig nu. Vi är nio stycken, förutom jag och mina barn så är det mina vänner från Uganda och två män från Irak. Vi var tio stycken från början, men en av kvinnorna fick barn och ligger på BB, berättar Carola Häggkvist.

Att öppna upp sitt hem för människor på flykt var något som hon inte kunde låta bli att göra.

– Jag vet att det finns de som säger att ”ja, men det är klart att hon kan göra det, hon har väl ett stort hus och allt”, men det är ingen större skillnad på mig och någon annan. Jag har inte ett jättestort hem, men jag har golv man kan sova på, och jag gör inget som inte någon annan också kan göra. Det handlar om att göra det goda, slår hon fast.

För att återgå till den pågående julturnén, Min bästa jul, så är den fylld av både klassiska julsånger och gospel, den sångform där Carola möjligen kommer allra mest till sin rätt.

– Jag tycker att när man nu sjunger julsångerna så känns de viktigare än någonsin. Julen har olika betydelse för många människor, men för mig handlar det om att Gud gav oss sin son, och det är ett tillfälle att stanna upp och fundera på vad som är syftet med vårt liv, fast kanske ännu mer så vid påsk, funderar hon.

Sångerna har alla sina olika betydelser för henne, inte minst sången till hennes mamma, Allt kommer att bli bra mamma.

– Jag begravde båda mina föräldrar 2004, och det var ett sådant ögonblick då jag stannade upp och funderade över vad det är vi gör med vår tid och hur vi tar hand om varandra, berättar Carola Häggkvist.

En annan sång som har en speciell betydelse för henne är Himlen i min famn, som ursprungligen spelades in på Jesu födelseplats i Betlehem.

– Saken är den att han föddes ju egentligen inte i ett stall sådant som vi tänker på det, utan det är en grotta där djuren kunde söka skydd, så man går långt in i berget för att komma fram till platsen. Även om man kanske inte står precis på platsen där han föddes så är det en väldigt speciell känsla, och det är också fantastiskt att se alla de andra människorna från hela världen som söker sig till just den här platsen och deras tro och vördnad inför vad som har hänt där. Vi längtar alla efter att finna frid, men det har varit lite så att människors tro har förminskats, men jag tror att det är dags att öppna upp kring sådana frågor. Det är en spännande tid vi lever i, och på ett sätt befinner vi oss alla på en vandring, säger Carola Häggkvist.

Alla sånger som framförs har valts ut med omsorg, och ibland framförs de på ett sätt som man kanske inte är van att höra dem.

– Jag har fantastiska musiker som alla sjunger med mig, och Come ye faithful gör vi tillsammans i Acapella. Det är en fin och klassisk julsång som har väldigt mycket känsla av Christmas carol och det blir väldigt vackert, konstaterar hon.

Sedan Carola Häggkvist blev, får man nog kalla det, allmän egendom efter Melodifestivalen 1983 så har skriverierna om henne varit många och omfattande. Kanske är hon också en av de artister människor ofta har en åsikt om, något som hon själv naturligtvis har märkt av.

– Det hände något efter att jag varit med i Så mycket bättre. Det var som om det plötsligt blev mer accepterat att tycka att jag är bra, att säga att man lyssnar på min musik. Jag tror det handlar om att det var ett väldigt ovinklat program som inte handlade om mig som person, utan vad jag har gjort genom åren som artist. Det kändes som en upprättelse också för alla de fans som följt mig ända från början, säger Carola Häggkvist som fortfarande kan få brev från jordens alla hörn som nämner när hon vann Eurovisionsfestivalen med Främling.

– På det hela taget trivs jag bättre med mig själv idag än vad jag gjorde när jag var yngre. Jag känner inte att jag behöver hålla på och bevisa en massa saker längre, vare sig för mig själv eller någon annan. Det räcker att göra sitt bästa, avslutar Carola Häggkvist.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.