Dan Reed – jag plockar lite från alla religioner


Posted 6 månader sedan in Musik

Nollnitton online banner

1984 bildade han bandet Dan Reed Network i Portland, Oregon. Bandet var precis på väg att breaka stort när de upphörde 1993. Idag bor Dan Reed i Prag och 9 december kommer han till Kulturhuset i Örebro.

 

Bandet nystartade igen 2012 och Dan Reed reflekterar över skillnaderna nu jämfört med den första vändan med bandet.

– Musikindustrin skiljer sig ganska mycket idag från 1980-talet. Då var du som artist helt i händerna på skivbolagsfolket och ansågs man inte hålla måttet kunde de rasera en hel karriär. Jag känner många jätteduktiga musiker som just på grund av detta istället spelat i coverband och liknande. Idag finns det en helt annan frihet som artist. Du kan själv ge ut din musik utan några mellanhänder och skivbolag. Nackdelen är att det inte blir så stora inkomster. Exempelvis fick en av låtskrivarna till Justin Bieber endast 350 euro från Spotify för en hitlåt med mer än sju miljoner lyssningar.

Dan Reed är öppen och frispråkig med vad han tycker om skivbolag och dagens musikindustri. Till skillnad mot många andra så kan han helt och hållet leva på sin musik.

– Det går. Det handlar inte om något lyxliv, men marknadsför du dig själv på rätt sätt och är ödmjuk inför dina fans så går det. Jag arbetar exempelvis väldigt mycket med mina kontakter på Facebook. Arbetar du som låtskrivare åt andra artister, så kan det i vissa fall, bli väldigt lönsamt. Dock måste det till en lösning med ersättning från Spotify och liknande digitala tjänster.

För Dan Reed började allt i hemstaden Portland under tidigt 1980-tal. Efter att bott en stund i South Dakota med mamma och styvfar på en ranch, flyttade de tillbaka till Portland. Intresset för musik började tidigt och gitarren fick hänga med tillbaka vid återflytten.

Dan Reed Network beskrivs som ett funkrockband. Mellan 1984 och 1993 sålde de över fem miljoner skivor och spelades flitigt både i radio och på MTV. 1993 tog det slut.

 

Du reste till Indien och blev munk?

– Ja, jag kände att jag vill komma bort från allt en stund och försöka hitta min egen plats i tillvaron. Därför reste jag till Indien av det skälet. Jag blev där i lite över ett år.

 

Är du en andlig person?

– Andlig och andlig, snarare en sökare. Jag plockar lite från alla religioner. Jag tror på att om vi alla hjälptes åt och hade en positiv inställning så skulle saker och ting vara mycket bättre här på Jorden. Varför ska det behövas finnas fattigdom och svält? Skulle vi människor bara dela med oss, så skulle vi ha en bättre värld. Jag ser mig som en världsmedborgare på Jorden som gör allt för att detta ska bli verklighet.

 

Vad är skillnaden mellan Dan Reed och Dan Reed Network?

– Dan Reed Network är mer svett och rock, dans och party. Network handlar bara om att ha kul och det var det jag saknade när vi startade om bandet. Dan Reed är jag som soloartist och där kan jag göra saker som inte går att göra i Network. Lite mer personliga låtar och texter.

 

Du har filippinskt ursprung?

– Det stämmer! Min far, som jag aldrig fick möjlighet att träffa, var från Filippinerna, så jag är halvfilippinare. Jag ska ha släktingar på Filipinerna som jag aldrig träffat. Och så dejtade jag en filippinska under några år, så jag har fått ta del av både kulturen och maten. Kycklingfötter, adobo och halo halo och liknande. Gillar maten jättemycket.

 

Kan du prata något av språken på Filippinerna? Tagalog eller ilocano?

– Nej, ingenting tyvärr. Inte ett ord. Men engelska funkar ju bra där.

 

Vad kommer då att hända på Kulturhuset i december?

– Det blir både nytt och gammalt från Dan Reed Network. Vi har en ny platta ute, ”Fight Another Day”, så det blir lite låtar från den. Det kommer att bli party och dans. Det kan jag garantera.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Populär Läsning
 1. Bra Zoo har blivit ännu bättre

  Publicerad i Mode & Shopping 2016-07-11

 2. Bröderna Berglunds Hamnkrog

  Publicerad i Leva & Bo, Mat & Dryck 2016-07-27

 3. Vinöns värdshus

  Publicerad i Restaurang & Pub 4 månader sedan

 4. Vinön

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 5. Spångberg och LaGaylia

  Publicerad i Musik 2017-04-23

 6. Örebro slott

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 7. Då tänker jag på Sigrid

  Publicerad i Kultur 2013-04-03

 8. Örebroaren: Kenny Nordh

  Publicerad i Nöje 2013-02-06

 9. PS lycka till ikväll

  Publicerad i Kultur 2013-07-07

 10. Charlotte Perrelli är dansband, schlager och jazz

  Publicerad i Musik 2012-12-20

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Starta Eget-dagen 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.