Jimmy Sjödén: ”Musiken har blivit en kanal för mina tankar”


Posted 9 månader sedan in Musik

Nollnitton online banner

Jag har tidigare beskrivit Jimmy Sjödén & Skimmers musik som en melankolisk mix av Håkan Hellström och Jakob Hellman. Senast de var här och spelade var under Musikhjälpen i december förra året. Nu är de här som en del i Live at Heart och vi fick en pratstund med sångaren och låtskrivaren Jimmy Sjödén.

 

Jimmy Sjödén är född och uppvuxen utanför Gävle. Han minns hur han tidigt hade mycket djupa tankar om tillvaron.

– Jag har alltid grubblat och tänkt mycket. Min mamma har berättat att jag i unga år kunde vakna och ropa på mina föräldrar för att jag hade tankar på döden och annat. Genom musiken har mina tankar nu fått en kanal utåt, berättar han.

Han lärde sig lite piano när han gick i lågstadiet men det var inte förrän i högstadiet intresset för musiken tog fart.

– Jag spelade bas i ett band i högstadiet och då hände något. Vi spelade ”Zombie” av The Cranberries och den blev som något slags mantra. Det var då jag började känna glädjen att spela med andra.

 

Det låter meditativt?

– Ja, precis så. Nu när jag spelar med Skimmer får jag samma känsla, en känsla som jag inte hittar någon annanstans. Den sammanlagda energin som vi får ut är speciell.

 

Jimmy Sjödén & Skimmer har spelat ihop sedan 2014, de träffade varandra när de läste på Musikhögskolan i Örebro. I början av 2015 släppte de ep:n ”Förord”.

Skimmer består av Johan Balder på gitarr, Joel Larsson på trummor, Tim Johnsson på bas, Johan Kegg på klaviatur. Med i bandet är även Sofie Wältare på synth och kör samt Peter Lundgren på gitarr, men de är inte med på Live at Heart.

Det är Jimmy som skriver texterna där han utforskar tankar om livet, döden och stort och smått i vardagen, allt tonsatt med skimrande popmelodier.

– Vissa låtar har jag en känsla av hur jag vill att de ska låta och sedan försöker vi bygga upp en ljudbild som förmedlar den känslan. Andra låtar växer fram i takt med texten. Det är skönt att kunna variera de här två arbetssätten om man kör fast, säger Jimmy.

 

Nu har ni har en ny skiva på gång?

– Ja, den är inspelad och ska bara slutmixas. Det är nio helt nya låtar och det är en väldigt bra skiva. Den känns som ett snäpp upp från vår tidigare ep. Vi letar skivbolag just nu för jag vill att den ska släppas på ett värdigt sätt och inte att låtarna bara försvinner ut och glöms bort.

 

Är det en av tankarna med ert deltagande här på Live at Heart?

– Ja, det är mycket folk i farten här och förhoppningsvis kan vi träffa någon som gillar det vi gör och vill hjälpa till.

 

Många artister vill inte bli placerade i ett fack, men hur skulle du själv vilja beskriva er musik?

– Väl valda ord i skimrande popskrud.

 

Jimmy Sjödén & Skimmer spelar två gånger under lördagen. Först klockan 16.30 på Stallbacken och sedan vid midnatt på O’Learys.

– De som kommer kan räkna med att få höra en del nya låtar, hälsar Jimmy.

(Visited 13 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.