Live at Heart – en mer och mer internationell festival


Posted 8 månader sedan in Leva & Bo, Musik

Dire Straits
Nollnitton online banner

Allt började år 2010 och i år genomförs musik- och filmfestivalen Live at Heart för åttonde gången. Det som från början var en titt på South By Southwest i Austin i USA har nu utvecklats till något helt eget och en mötesplats där musiker och musikindustri möts. I år arrangeras festivalen den 30 augusti till 2 september.

 

I den gamla skofabriken på Klostergatan råder det en febril verksamhet. Ansökningar till Live at Heart strömmar in hela tiden och Lars-Göran Rosén granskar alla. Några får ja, andra får ett nej tack.

– Just nu har jag godkänt Parvaaz – ett indiskt rockband och ett folkrockband och Trad Attack! från Estland, som jag tror kommer att bli lite festivalens snackis. Det är alltid svårt att förutse vilket band eller artist som kommer att bli det, säger Lars-Göran.

Det slutgiltiga festivalprogrammet ska landa på cirka 200 artister och band.

– Det blir lite fler scener i år, runt 25 stycken, och de finns i stråket från Kulturhuset på Järnvägsgatan till Scandic Grand på söder i Örebro. Nya är bland annat Boulebar, Livin´ Hotell och Betelkyrkan vid Våghustorget.

Från Kanada kommer singer/songwritern AHI.

– Jag tror att han kan breaka hur stort som helst. Han har en fantastisk röst och bra låtar.

Det finns en person som har varit med på alla Live at Heart sedan starten 2010 och det är Meadows som är ett alias för singer/songwritern Christoffer Wadensten. I april i år spelades titelspåret från hans ep “The Only Boy Awake” i Netflixserien “13 Reasons Why”. På Spotify har hans låtar streamats över två miljoner gånger.

– Vi hoppas och tror givetvis att hans deltagande på Live at Heart är en av de bidragande orsak till att hans internationella karriär börjar få fart.

Men Live at Heart är inte bara musik. Det är även film. Ny projektledare för filmen är Daniel Lundsten från Örebro Filmförening. Och nytt är även att filmdelen av festivalen startar redan lördagen 26 augusti med Josef Filmfestival som är den regionala kortfilmstävlingen för länets unga filmare. Allt har möjliggjorts med pengar från Allmänna Arvsfonden.

Precis som föregående år blir det utomhusvisning av film på Stortorget. Vanan troget inleds den delen av Rocky Horror Picture Show som nu visas för tredje året i rad. Den andra filmen som är bokad är Mamma Mia och den tredje letar man efter någon som har svensk visningsrätt till.

– Vi vill gärna visa kultfilmen Spinal Tap, men efter kontakt med Svenska Filminstitutet har det visat sig att det inte finns någon som har svensk visningsrätt för den. Vi får se om det löser sig, annars får vi leta efter en ersättningsfilm.

Som föregående festivaler kommer filmdelen att vara knuten till Bio Roxy. Här kommer det under fredagen att visas filmer och tv-serier som är “work in progress”.

– Det blir bland annat barnprogram och kortfilmer. Ett av bidragen är en zombiefilm för barn som beskrivs som en blandning av Astrid Lindgren-värld och tv-serien Stranger Things. Den ser jag fram mot att få se, säger Åke Lundström.

(Visited 6 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Tö_nyhetsbrev
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.