Miriam under radarn


Posted 2015-07-22 in Musik

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Under jubileumsveckan, som äger rum 10–15 augusti, firas Örebros 750-årsjubileum med en mängd aktiviteter och evenemang. Bland artisterna finns Miriam Bryant, som uppträder den 12 augusti. Vi ringde upp henne för att kolla läget inför sommaren och fick på köpet lite insiderinformation från inspelningarna av den kommande säsongen av Så mycket bättre, där hon medverkar tillsammans med artister som Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt, Andreas Kleerup och Sven-Bertil Taube.

 

Hallå, hur är läget?
– Det är gôtt! Jag sitter i en bil på väg från Stockholm till Göteborg för en spelning på något jippo på Bananpiren. Det ska bli kul att komma tillbaka till min gamla hemstad och spela.

 

Av någon anledning fick jag för mig att du fortfarande bodde kvar i Göteborg, antagligen för att jag har en föreställning om att göteborgare aldrig flyttar därifrån.
– Det är väl kanske typiskt att många göteborgare stannar kvar, men jag bytte sida och flyttade till Stockholm för ett par år sedan. Men det ska bli härligt att komma hem. Det brukar dyka upp mycket kompisar man kan hänga med, och kanske ta en liten öl tillsammans med.

 

När jag tittade tillbaka i arkivet hittade jag en intervju som vi gjorde med dig våren 2013. Då hade du släppt singeln Push Play, vad har hänt sedan dess?
– Oj! Det har hänt en hel del. Jag släppte albumet Raised in Rain, Push Play blev en stor hit. Mycket tack vare det fick jag göra en massa spelningar på roliga festivaler och vara med i flera av de stora tv-programmen. Det blev många förstagångsgrejer för mig i olika sammanhang under det året och det var väldigt kul. Sedan åkte jag över till USA också. Jag bodde i L.A. i ungefär fyra månader och jobbade bland annat med producenten Zedd. Sedan släppte jag singeln Dragon som även den blev en hit som spelades mycket på radio. Ganska nyss var jag med och spelade in säsongens program av Så mycket bättre.

 

Jag antar att du har utvecklats en hel del under den här tiden?
– Ja skitmycket, både som person och artist. Mycket för att jag har ställts inför många stora och obekväma grejer, sånt som har varit läskigt och väldigt utmanande att göra. Men det är nyttigt. Jag har lärt mig hur jag själv funkar och kan ställa större krav nu. Jag vet hur jag vill att det ska låta när jag uppträder. Dessutom har mitt scenspråk utvecklats och det hoppas jag att det fortsätter att göra.

 

Kan du ge några exempel på vad det var du upplevde som obekvämt och utmanande?
– Det var mycket av det jag gjorde när jag var över i USA. Vi framförde till exempel Find You i Jimmy Kimmel Show och på MTV Movie Awards. Det är två sjukt stora tv-program, med röda mattan och massor med kändisar som man blir starstruck av. Och där är jag mitt i allt. Dels kände jag mig lite malplacé, dels ville de sänka låten jag skulle sjunga till en tonart som egentligen inte passar mig. Eftersom jag inte har skrivit låten själv blev det dessutom ännu svårare. Men när man fixar sådana där grejer växer man.

 

Du nämnde Så mycket bättre. Jag antar att du inte kan prata så mycket om programmet, men du sade att du nyss kom hem från inspelningarna?
– Ja, jag kom hem från Gotland den 16 juni, efter en intensiv inspelningsvecka.

 

Ser du ditt deltagande som ett kvitto på att du är en folkkär artist?
– Nej, inte nödvändigtvis. Jag har visserligen inte kollat på programmet innan, men jag har lite koll på vilka som har varit med och hur sammansättningen har sett ut. Det brukar vara ett par väldigt folkkära artister och några som flyger lite under radarn. Jag tror inte att det var speciellt många som hade koll på vem Petra Marklund var när hon var med till exempel, men många kände säkert igen hennes musik. När de ringde och frågade mig förstod jag direkt vilken roll jag skulle ha i sammanhanget. Den unga, lite okända artisten. Många tittare kommer nog att bli förvånade över att de känner igen mina låtar och nu får de se vem personen bakom dem är också.

 

Var det självklart för dig att ställa upp?
– Det är så klart en fantastiskt rolig grej att bli tillfrågad om och jag blev jävligt smickrad, även om jag inte var odelat positiv till det från början. Men när jag hade vägt för och emot kunde jag inte säga nej, det hade bara varit korkat.

 

Hur var det att spela in programmet tillsammans med alla de här olika personerna?
– Jag lärde mig skitmycket, verkligen. Efter den där veckan kände jag mig fem år äldre. Det är en helt bisarr upplevelse faktiskt. Man är igång nästan hela tiden och har ett schema för i princip varje minut. Det var roligt, men också utmattande både fysiskt och psykiskt. Man lär ju känna folk och kommer dem väldigt nära, men från fel håll jämfört med hur det är i vanliga fall. Det är en ganska oorganisk och påtvingad gemenskap, lite av ett socialt experiment, men det är bra också. Och den musikaliska upplevelsen är fantastisk. Det är grymt att få tolka andras låtar och att höra dem tolka mina låtar. Tänk dig Sven Bertil Taube, som är nästan 60 år äldre än mig, tolka en av mina låtar. Det är häftigt!

 

De program jag har sett av Så mycket bättre har innehållit ganska många sekvenser som har varit känslosamma och tårfyllda. Hur äkta eller regisserat är det?
– Det finns inget manus, även om det är väldigt schemalagt vad vi ska göra varje dag. Sedan finns det en inslagsproducent som då och då kommer med förslag på frågor vi kan ställa. Men det tittarna kanske inte tänker på är att man sover i snitt kanske fyra timmar per natt och att man är igång hela tiden, så när man väl sitter där vid bordet är man helt slut. Dessutom omges man av personer man har lärt känna och kommit väldigt nära under de här dagarna, så om någon berättar något sorgligt är det klart att man blir berörd. Det är mycket nerver och press, så känslorna som släpps ut är väldigt äkta.

 

Hur ser sommarplanerna ut, blir det mycket spelningar?
– Den blir ganska lugn faktiskt. Jag har sju spelningar inbokade i juli och augusti. Tidigare år har jag haft nästan dubbelt så mycket att göra, men nu är jag mycket ledig och det känns skönt. Eftersom jag inte har släppt något nytt material vill jag inte slösa bort några stora festivalspelningar på att bara spela gamla låtar. Då kommer jag hellre och spelar när jag har något nytt att bjuda på.

 

Finns det planer på att släppa nytt snart, eller vad händer den fronten?
– Jag skriver hela tiden och det finns mycket nytt på lager. Det är bra grejer och jag är väldigt nöjd med hur det låter, men det är inget som är mixat än. Man vill ju att det ska släppas i ett sammanhang som känns rätt och relevant också. Något som är väldigt roligt och utvecklande, och som skiljer sig från mina tidigare grejer, är att jag skriver och samarbetar med flera olika personer nu. Sedan har jag planer på att åka över till USA i september, bland annat för att skriva låtar.

 

Men innan dess kommer du till Örebro och uppträder under jubileumsveckan. Du har varit här och uppträtt på East West ett par gånger tidigare, vad tycker du om staden?
– Jag älskar det stället! De har god mat och är jävligt trevliga. Jag tycker om staden också, det lilla jag har sett av den, även om jag inte har hunnit glida runt så mycket. Men jag har alltid fått ett bra bemötande och aldrig blivit nedslagen, haha!

 

Vad kan publiken förvänta sig under ditt uppträdande?
– Har man lyssnat på låtarna som finns på Spotify kommer man att känna igen det mesta. Det är kul att Örebro fyller så många år, så jag lovar att sjunga mitt finaste och uppträda exemplariskt. I’ll do my best, det blir bra!

(Visited 6 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.