Örebroare i succémusikal


Posted 2017-02-04 in Musik

South Park-skaparen Trey Parker har haft en livslång dröm om att skriva en musikal för Broadway. När han och parhästen Matt Stone väl satte igång tog det sju år innan de var färdiga. Resultatet heter The Book of Mormon och sätts nu upp för första gången i Sverige.

 

Musiken är skriven av Robert Lopez som bland annat skrev musiken till Disney-filmen Frost. Sverige är det tredje landet hittills som får sätta upp musikalen, och dessutom är det första gången som den framförs på ett annat språk än engelska.

– Det är en stor grej att Sverige fick det här men det visar också på vilken god renommé vi har i musikalvärlden, säger Clarissa Krabbe som är en av två exil-örebroare i ensemblen.

Clarissa är uppväxt i Granhammar utanför Örebro och gick den dåvarande danslinjen. Hon hann med både talangjakter, musiktävlingen Musik Direkt och att bli årets Lucia innan hon som 16-åring flyttade till Stockholm. Ett genombrott fick hon i tv-serien Klassliv som sändes i ungdomsprogrammet Bullen i slutet av 1980-talet. Efter det har hon sysslat mycket med soloshower och bland annat uppträtt hos Wallmans i Åre. 2009 och 2010 deltog hon i en uppsättning av musikalen Hairspray på China-teatern i Stockholm och nu är det dags igen på samma teater.

– Jag har tidigare haft lite svårt för musikaler där det ofta är lite platt skådespeleri och tunna manus, men Hairspray var annorlunda och lite mer kött på benen. The Book of Mormon är också en sådan musikal med mer skådespeleri och helt fantastisk musik, berättar hon.

Den andra örebroaren i ensemblen heter Thomas Strömberg och har en gedigen musikalerfarenhet. Han är utbildad musikalartist och har deltagit i olika musikaluppsättningar, både i Sverige och utomlands de senaste 15 åren. The Book of Mormon håller han som en av de tuffaste utmaningarna hittills.

– I dansväg var det länge sedan jag dansade så mycket i en föreställning. Det är mycket dans och väldigt svår koreografi, berättar Thomas.

Även Clarissa ser det som en av de svårare utmaningarna hon haft.

– Jag har gjort mycket sologrejer innan och det är visserligen tufft att vara helt utlämnad på en scen men det här har nog varit en av de tuffaste utmaningarna för mig. Jag tillhör en liten ensemble på fem tjejer och där är det bara vi, vi har ingen backup.

The Book of Mormon handlar om två unga mormoner som skickas på sitt första missionärsuppdrag till Uganda för att sprida budskapet om den tredje, kanske något mindre kända, delen av Bibeln – Mormons bok. Den entusiastiske missionären Kevin Price (Linus Wahlgren) är en stilig helylleamerikan med stark religiös övertygelse. Hans följeslagare Arnold Cunningham (Per Andersson) är en socialt missanpassad men välmenande nörd, vars ovana att ljuga skapar oönskade och besvärliga situationer för dem båda.

Omgivna av svält, våld, aids och malariamyggor inser de snabbt att deras träning inför resan inte alls speglar den verklighet de nu står inför. Vägen till frälsning via deras amerikanske profet och mormonismen är inte det minsta tilltalande för de tvivlande, nedbrutna byborna. Det krävs helt enkelt ett mirakel för att deras mission ska lyckas.

Thomas Strömberg spelar en av Mormonpojkarna i ensemblen medan Clarissa spelar en av de Ugandiska byborna. Thomas är även understudy för Lars Göran Persson vilket innebär att han får kliva in även i den rollen om Lars Göran skulle bli sjuk.

Den som sett Trey Parker och Matt Stones tidigare produktioner vet att de ofta haft sång och dansnummer som andats väldigt mycket musikal. Det går igen även i The Book of Mormon.

– Det är väldigt mycket musik. Jag har gjort mycket jukeboxmusikaler tidigare men det här är verkligen en riktig musikal. Det är stora dansnummer och mycket stämmor. Jag älskar stämmor, berättar Thomas och Clarissa fyller i:

– Det är väldigt pampigt allting, och svängigt med väldigt bra låtar. Innan vi kunde manus ordentligt sa vi vid varje sångnummer att det måste vara finalen. Varje låt är verkligen som en finallåt, säger Clarissa.

Även om det finns en allvarstyngd botten genomsyras föreställningen av den vassa humorn och den som sett exempelvis South Park kommer att känna igen sig.

– Språket är likt det i South Park men det blir aldrig stötande och det är en fruktansvärt rolig musikal, säger Thomas Strömberg.

 

Så, varför ska örebroarna ta sig en tur till Stockholm i vår för att se The Book of Mormon?

Thomas: Det här är en musikal med rått språk och mycket humor. Folk kommer säkert ha synpunkter efteråt men det blir kul.
Clarissa: De som gillar musikaler ska gå för att det verkligen är en musikal. Den är mustig och många på scenen. Det är den maximala musikalen med maximalt med sång och dans. Den som inte varit på musikal förut borde se den för att den har något att hänga upp sången och dansen på. Och är man runt 20 så vill man se den för att det kommer att bli årets snackis. Det kommer att sägas hårresande saker som det kommer att snackas om sedan.

The Book of Mormon hade premiär på China-teatern den 26 januari och spelas fram till den 8 april, med option på en förlängning i höst.

(Visited 70 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Ready Bet Win MPU 2019
Örebro vinmässa 2019 MPU
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar