Ramel på Rosengrens


Posted 2017-09-11 in Musik

Nytt band och nya musiker, men proggmusik vill han inte kalla sin musik. Den 23 september kommer före detta örebroaren Mikael Ramel med band till Rosengrens skafferi.

 

– Nej, örebroare vill jag inte kalla mig, även om jag har bott i staden i över 20 år. Just nu har jag min bas på Lidingö, men vi ska sälja huset och flytta. Vart är inte riktigt klart än, säger Mikael Ramel.

Vad som dock var klart från börjar var att han skulle syssla med musik. Som 14-åring bildade han sitt första band under studierna på Solbacka läroverk. Bandet fick namnet Steampacket och efter avslutade studier åkte de på en två månaders lång turné i England.

– Det var både en nyttig och lärorik resa på alla sätt. Och musik är något jag sysslat med så länge jag kan minnas.

Namnet på bandet fick de dock ändra eftersom Rod Stewart redan hade ett band med det namnet. I Storbritannien kallade de sig därför för The Longboatmen. I Sverige blev det Steampacket II. Efter att bandet upplöstes fortsatt Mikael med en solokarriär samtidigt som han blev medlem i Fläsket brinner. Resen är musikhistoria.

– Jag var bara med där i något år, men på något sätt vill man förknippa min musik med proggmusik. Fläskets musik var uteslutande instrumental och proggmusik är ju politisk i både texter och uttryck. Men det var väl tidens anda som placerade mig i det facket.

Upptakten till det som Mikael Ramel med band nu är ute på turné med började ta form 2015.

– Jag har återkommande fått frågan om jag inte skulle kunna spela musiken från mina första tre plattor. Särskilt plattan ”Till dej” och den spelar vi alla låtar från när vi gör konserter.

 

Bara låtar fån 70-talet?

– Njaeee, det blir den plattan plus lite annat. Det kan bli lite vad som helst. Ska bli kul att spela på Rosengrens skafferi.

 

Förutom att vara son till Povel Ramel och att ha en egen musikkarriär har Mikael Ramel sysslat med musikterapi. Under 20 år var han anställd vid Karlahuset i Örebro.

– Det finns en kraft i musik som är svår att förklara. Musikterapi har funnits i Sverige sedan 1940-talet med både Norge och Danmark har kommit betydligt längre med den här formen av terapi. Den fungerar inte för alla, men när den fungerar då fungerar den fantastiskt.

 

Har du några planer på att utveckla den typen av terapi?

– Nej, jag är ju pensionär nu och kan helt och hållet koncentrera mig på min egen musik. Visst, en föreläsning lite här och där kan det bli, men inte mer än så.

Den 23 september uppträder Mikael Ramel tillsammans med musikerna Göran Lagerberg, Kenny Håkansson, Benna Sörman och Mats Öberg på Rosengrens skafferi.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.