Rosa chock väntar när Babsan gör show om ”sitt” liv


Posted 6 månader sedan in Kultur, Musik

Nollnitton online banner

När Lars-Åke Wilhelmsson kommer till Örebro den 10 december är det med en show som sammanfattar hela hans karriär, men med en twist. I sin första stora egna show är det Babsan som ser tillbaka på ett liv i rosa.

 

När jag når Lars-Åke på telefon sitter han på tåget upp till Gävle. Han har klarat av premiären i Norrköping och så en succéfylld kväll i Vara.

– Jag var nervös innan för det är så mycket dans. Vi hade audition och fick 64 killar som sökte så jag vågar nog säga att vi har Sveriges bästa dansare på scen. De ska jag försöka matcha vilket inte är lätt. Jag har fått gå från 16 centimeter ned till 12 centimeters klackar.

Den nya showen beskriver han som en stor After Dark-show i miniformat och innehållsmässigt har han och den mångårige samarbetspartnern Hans Marklund plockat saker från Lars-Åkes hela karriär men låter Babsan berätta historierna.

– Vi har valt att göra det som Babsans karriär. Det var hon som tävlingsdansade och hon som låg i lumpen. Sedan i slutet av ett musikalmedley som jag gör så sliter hon av sig peruken och så får Lars-Åke avsluta det hela.

Som så många andra fantastiska saker så uppkom Babsan mer eller mindre genom en slags olyckshändelse. I ett program på ZTV hade Lars-Åke ett inslag med karaktären Baby Doll Karlsson men programledaren glömde bort namnet i direktsändning.

– Ja, det var någon av programledarna Anders S Nilsson, Jesse Wallin och Sven Hallberg som sa fel. De skulle presentera mig som Baby Doll Karlsson och stod och malde och malde. Och så till slut sa någon av dem ”Här är hon nu, Bab…san”. Det kändes rätt och veckan efter var det Babsan som stod där i tv-rutan. Baby Doll fungerade bra på scen men det var svårare att köra bimbostuket i tv. Jag upptäckte att det var roligare att köra karaktären som en gammal tant.

Efter 25 år med Babsan har karaktären fått en fast plats i Lars-Åkes liv.

– Det har nästan blivit som ett äktenskap, hon tar till och med mer plats hemma och har en mycket större garderob än mig. Men jag kan inte vara arg, det är hon som drar in mest pengar hemma. Jag tjänar inte i närheten lika mycket på mina grejer som hon gör så det är väl okej att hon tar plats.

Under årens lopp har Babsan blivit allt mer framträdande i hans liv och han har till och med fått acceptera att hon tar plats när han varit på resande fot.

– Jag minns en gång när jag bodde på ett hotell. Någon personal hade väl noterat allt extra bagage och lagt in handdukar på hotellrummet för ytterligare en person, säger Lars-Åke och skrattar.

Att karaktären blivit folkkär märker han inte minst nu under den pågående turnén.

– Efter showerna har vi en fotovägg där man kan ta selfies med henne. Det är barn, tanter och gubbar som kommer fram. Unga killar som vill ha en puss. Peruken blir en sorts mask som gör att folk törs mer. Karaktären tar fram det lite galna i folk.

 

Du har samarbetat med Hans Marklund för den här showen. Hur mycket har han betytt?

– Jättemycket. Vi började jobba ihop 1979 i Gävle när vi skapade showgruppen Surprise Sisters. Han hade redan då gjort mycket dans till revyer med stora artister. Jag tror inte att någon känner honom så bra som jag, vi har samma sjuka humor. Vi hade faktiskt planer på den här showen redan för åtta år sedan men det har inte funnits tid. Jag sa dock att vi behöver göra detta innan jag fyller 60 år så det är kul att se vad det blivit.

 

Du närmar dig 60-strecket. Hur gammal är Babsan egentligen?

– Babsan var 50-plussare då och numera har jag växt in i åldern så vi är väl jämnåriga. Det börjar kännas i kroppen och dansgrejerna som var lätta när jag var 17-18 år är mycket svårare nu. Under delen med tävlingsdansen gör jag bland annat cha-cha och rumba och när jag kommer till jiven känns det som att hjärtat ska stanna. Men det är kul med utmaningar, det ska kännas i kropp och lem.

 

Hur länge hänger hon med?

– Jag sa till Christer Lindarw för ett tag sedan att vi kör så länge vi slipper gå med rullatorer och klackar. Men då tyckte han att vi kan strassa rullatorerna och pynta upp dem. Det måste vara svårare för honom som blivit utsedd till Sveriges vackraste och porträtterat unga vackra kvinnor. Jag är väldigt tacksam över att jag fick chansen att göra Babsan och är glad över att jag kan få vara lite galen bara. Men det här är absolut inget avsked, till våren hoppas jag få fortsätta den här turnén i Norrland. Och när vi arbetade fram manuset till showen fick vi lägga undan fyra A4-sidor fulla med saker som inte fick plats. De får väl bli en bok så småningom.

 

Vad kan örebroarna förvänta sig den 10 december?

– Man kan förvänta sig två roliga timmar med galen underhållning. Det kommer nog bli en rosa chock med galna upptåg.

(Visited 9 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.