Smask – Melodifestivalen i miniformat


Posted 11 månader sedan in Musik

Dire Straits
Imorgon är nu

Lördagen den 13 maj intar Smask – Sveriges musikakademikers sång kåntest – Örebros universitet. Temat för i år är ”Historiesmaskarna”. Det blir en kväll fylld av glitter, kärlek, historia och självklart schlager.

 

1991 startade studenter på musikhögskolan i Stockholm en egen schlagerfestival. De tröttnade på att de aldrig lyckades få med sina bidrag i Melodifestivalen som sänds på TV. Tanken ”Om inte melodin kommer till festivalen får festivalen komma till melodin” blev starten för en numera årlig tävling mellan de sex musikhögskolorna i Sverige. Varje skola har sin egen lokalfinal där sju bidrag tävlar. Två bidrag utses som vinnare för att sedan försöka vinna Riks-Smask – den stora finalen. I år hålls Riks-Smask den 27 maj i Ingesund utanför Arvika och nästa år är det Örebros tur.

Riks-Smask cirkulerar runt och hålls i varje stad som har en musikhögskola vilket är Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Piteå och Ingesund. Sedan 1993 har Örebro musikhögskola varit med och tävlat och den senaste vinsten kom 2006. Det vinnande bidraget då hette ”Utan dig” med Duo Active and The Shitboots. Vinstpokalen finns numera i en sal på Musikhögskolan.

I lokalfinalerna röstar både en jurygrupp och publiken fram de två vinnande bidragen. Även rösterna som kommer från publiken på genrepet samma dag som finalen räknas. För att bidragen ska hålla så hög standard som möjligt finns det regler som måste uppfyllas. Bidragen får precis som i riktiga Melodifestivalen inte vara längre än tre minuter men måste också bland annat innehålla minst en tonartshöjning och vara på svenska. I jämförelse med den riktiga Melodifestivalen så är Smask en tävling i schlager så som schlager var på den gamla goda tiden. Med influenser från ABBA och Herreys blandas traditioner med nytänkande.

Under festivalen finns en levande orkester med cirka 50 musiker på plats som spelar under hela kvällen, det är därför aldrig något uppträdande som framförs med hjälp av playback. Niklas Lindström som läser fjärde året på musiklärarprogrammet med inriktning arrangering och komposition är dirigent för orkestern. Han har även arrangerat den så kallade Smask-baletten som är festivalens mellanakt där både orkester och dansare utför en spektakulär show. Baletten följer alltid festivalens tema och i år är det Julia Hasslid, förra årets Örebrovinnare, som har koreograferat baletten.

Hela Smaskproduktionen utförs ideellt av Musikhögskolans elever utanför skoltid. Det är ett samarbete som sträcker sig över alla program som finns på skolan vilket gör att studenterna delar med sig av sin specifika kunskap. Bidragen är skrivna av studenterna på Musikhögskolan.

Som publik under Smask kan man förvänta sig en show som både är rolig och välarbetad. Vanja Lindeberg är pr-ansvarig och dansar i Smask-baletten. Det är hennes fjärde år som involverad i produktionen vilket gör henne till lite av en veteran.

– Det är en kärleksfull parodisk hyllning till den riktiga Melodifestivalen. Tjusningen i att det är en levande orkester som spelar är att vad som helst kan hända, berättar Vanja.

Smaskgeneralen Melody Crichlow går första året på teaterpedagogprogrammet och kallar sig själv för en schlagernörd. Under sin introduktion i höstas hörde hon talas om Smask och att det fanns en plats ledig som general. Eftersom hon aldrig förut arbetat med musikföreställningar, utan endast teaterföreställningar, såg hon uppdraget som general som en utmaning och ett bra sätt att träffa nya människor på.

– Arbetet som general är väldigt kul men det är mycket att göra. Av totalt 300 elever på Musikhögskolan är ungefär 120 elever med i produktionen. Som general måste man därför dra i alla trådar och se till att allting fungerar och blir gjort.

Under kvällen är Sanne Jansson, förstaårselev på teaterpedagogprogrammet, och Gabriel Stenberg, förstaårselev på kompositionsprogrammet, konferencierer. Efter föreställningen finns det även möjlighet att gå på officiell efterfest på Kårhuset för den som inte vill hem och se Eurovision Song Contest.

Örebros deltävling går av stapeln den 13 maj klockan 18 i Aula Nova på Örebro universitet och biljetter finns att köpa via Ticketmaster. I biljetten ingår även inträde till efterfesten på Kårhuset.

Mer information om Smask finns på www.smask.org/orebro.

(Visited 6 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.