Sveriges funkkung på ingång


Posted 5 månader sedan in Musik

Dire Straits
Nollnitton online banner

Han är mer känd utomlands än i Sverige. Paulo Mendonca har bland annat bott och arbetat som låtskrivare i London och 14 oktober spelar han på East West.

 

Efter några års tystnad är Paulo Mendonca aktuell med låten ”U got 2 Believe” och nu beger han sig även ut på turné i Sverige. Det här är musikern som bland annat turnerat tillsammans med Tina Turner och Peter Gabriel, men även gästat Örebro tidigare och då spelat tillsammans med örebromusiker som Fredrik Landh och Clas Olofsson.

– Nej nej, den här gången blir det med eget band. Det där var en engångsgrej. Kul att lira ihop, men den här gången kommer jag till Örebro med mitt eget kompband, säger Paulo Mendonca.

Han är född i Portugal och uppväxt i Sverige och Göteborg.

– Jag känner ingen koppling till Portugal alls. Språket kan jag, men eftersom jag inte pratar så ofta så är man lite rostig. Visst har mina plattor sålt bra även där och jag har haft lite topplisteplaceringar, men det är i Sverige jag känner mig hemma.

Första plattan, ”Respect My Aim” som släpptes 1991, följdes upp av plattan ”Different Phases” som hade flera listettor med låten ”If you want my love” i bland annat Holland, Schweiz, Österrike, Tyskland, Portugal och Spanien. När plattan ”11PM” släpptes i Japan 1995 sålde den i över 250 000 exemplar och framgången följdes upp med en Asienturné. Senaste plattan ”Does Anybody Wanna Funk” släpptes 2013.

– Det här med att skriva låtar till andra gjorde jag när jag bodde i London och då lärde jag mig att släppa greppet om låtarna om det var en annan artist som fick ett genombrott med en som jag skrivit. Det är ändå jag som upphovsman som cashar in royaltyn.

Ursprungligen började han lira trummor, men sadlade ganska snabbt om till gitarr.

– Många påpekar att jag har lite Hendrixvibbar när jag lirar men han har aldrig varit någon stor förebild. När jag var yngre tyckte jag att det lät gräsligt det han gjorde, men nu på äldre dar har jag börjat fattat grejen. För mig var det med slicka grejer, typ Earth Wind and Fire, och sånt som gällde.

Den 14 oktober spelar Paulo Mendonca med band på East West.

– Det blir lite nya grejer från den kommande plattan. Givetvis kör vi singeln ”U got 2 Believe” men även låtar så som ”Just in Case”, så fansen kommer att känna igen sig.

(Visited 5 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Tö_nyhetsbrev
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.